Dostupni linkovi

Advokat zatvorenog turskog političara pisao ministarki pravde Srbije


Fotografija sa protesta u Srbiji protiv ekstradicije političara i aktiviste Edževita Piroglua Turskoj, 3. jun 2022.
Fotografija sa protesta u Srbiji protiv ekstradicije političara i aktiviste Edževita Piroglua Turskoj, 3. jun 2022.

Advokat zatvorenog turskog aktiviste i političara Edževita Piroglua (Ecevit Piroğlu) Milan Vuković u ponedeljak je uputio pismo ministarki pravde u Srbiji Maji Popović.

Vuković navodi da je to pismo poslao nakon što na dva podneska upućenih Ministarstvu pravde o slučaju Piroglua nije dobio odgovor.

Piroglu se više od tri meseca nalazi u Prihvatilištu za strance kod Beograda i nema slobodu kretanja, iako je juna 2023. Apelacioni sud odbio njegovo izručenje matičnoj državi.

On je nekadašnji predvodnik Socijalističke demokratske partije (Sosyal Demokrasi Partisi, SDP), nekadašnji direktor Asocijacije za ljudska prava (İnsan Hakları Derneği, İHD) i nekadašnji direktor redakcije političkog časopisa Genç Devrimci.

Turska ga sumnjiči za članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji i oružanu paljbu na način da se izazove strah, kao i za pokušaj teške pljačke i teško oštećenje imovine.

Apelacioni sud u Beogradu je juna 2023. zaključio da nisu dostavljeni dokazi koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da je okrivljeni izvršio krivična dela za koja se izručenje traži i preinačio prvostepeno rešenje Višeg suda o izručenju.

Advokat Vuković je u pismu napisao da je Ministarstvo pravde tražilo spise predmeta o izručenju Edževita Piroglua, a da je to u suprotnosti sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

"Prvostepeni sud je u obavezi da dostavi samo pravnosnažno rešenje o odbijanju izručenja. Pravnosnažno rešenje, ako su ispunjene pretpostavke za izručenje, dostavlja se sa spisima Ministru pravde, što ovde nije slučaj", piše u pismu Vukovića.

On je ministarku Popović obavestio da je Pirogluu u Prihvatilištu za strance ograničena sloboda kretanja, te da zato štrajkuje glađu od polovine februara.

Vuković je napisao i da je zbog pritvora Edževita Piroglua podneo tužbu Upravnom sudu, na koju nije dobio odgovor.

Kako piše u Rešenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), koje je 8. aprila dostavljeno advokatu, a u koje je RSE imao uvid, Edževit Piroglu predstavlja "neprihvatljiv bezbednosni rizik".

Zbog toga mu je boravak u Prihvatilištu za strance produžen na još 90 dana.

Advokat Vuković naglasio je u svom pismu da protiv Edževita Piroglua nije pokrenut bilo kakav drugi krivični postupak.

"Sve te činjenice ukazuju na arbitrarnost u postupanju protiv lica za koje je pravnosnažno odbijena Zamolnica za izručenje, a, što po našem mišljenju, može biti posledice pritiska koji država molilja vrši u ovom predmetu", piše u pismu.

Milan Vuković piše i da zatvaranje Piroglua podseća na "dobro poznat predmet izručenog Dževdeta Ajaza".

Iz Ministarstva pravde nisu odmah odgovorili na upit RSE o ovom pismu koje je uputio advokat Vuković.

Ešref Ajaz: Moj brat nevin leži u zatvoru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Srbija je 25. decembra 2017. godine sprovela ekstradiciju uprkos zahtevu Komiteta protiv torture Ujedinjenih nacija da to u slučaju Kurda Dževdeta Ajaza ne čini, s obzirom da je Sud u Strazburu za ljudska prava utvrdio da je Ajaz prilikom ranijeg pritvora u svojoj domovini bio izložen torturi.

Tadašnja srpska ministarka pravde Nela Kuborović potpisala je odluku o ekstradiciji uz objašnjenje da je zahtev iz Ujedinjenih nacija stigao kasno.

Iz UN-ovog komiteta demantovali su tvrdnje o kašnjenju.

Komitet protiv mučenja i drugih svirepih, nečovečnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka Ujedinjenih nacija 2019. godine doneo je odluku kojom je Srbiju oglasio odgovornom zbog ekstradicije kurdskog političkog aktiviste Dževdeta Ajaza.

Kako se navodi u saopštenju, odlukom UN-ovog komiteta je precizirano da je "izručenjem gospodina Ajaza Srbija povredila čl. 3 i čl. 22 Konvencije protiv mučenja i drugih svirepih, nečovečnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka".

Ajaz u Turskoj odslužuje petnaestogodišnju kaznu zatvora.

XS
SM
MD
LG