Dostupni linkovi

Sud u Beogradu odbio izručenje turskog aktiviste Erčevita Piroglua


Sa prošlogodišnjeg protesta u Srbiji protiv ekstradicije aktiviste Erčevita Piroglua Turskoj. 3. jun 2022.
Sa prošlogodišnjeg protesta u Srbiji protiv ekstradicije aktiviste Erčevita Piroglua Turskoj. 3. jun 2022.

Apelacioni sud u Beogradu odbio je izručenje turskog aktiviste Erčevita Piroglua Turskoj.

Piroglu je nekadašnji predvodnik Socijalističke demokratske partije (Sosyal Demokrasi Partisi, SDP), nekadašnji direktor Asocijacije za ljudska prava (İnsan Hakları Derneği, İHD) i nekadašnji direktor redakcije političkog časopisa Genç Devrimci.

Apelacioni sud u Beogradu je zaključio da nisu dostavljeni dokazi koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da je okrivljeni izvršio krivična dela za koja se izručenje traži i preinačio prvostepenu rešenje Višeg suda o izručenju.

To stoji u odluci objavljenoj na sajtu Apelacionog suda.

Milan Vuković, advokat Piroglua, rekao je za RSE pozivajući se na odluku objavljenu na sajtu suda da je žalba usvojena i preinačeno prvostepeno rešenje o izručenju.

"Utvđeno je da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju Erčevita Piroglua Turskoj. To znači da je zahtev Turske odbijen", naveo je Vuković.

Turska Piroglua sumnjiči za članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji i oružanu paljbu na način da se izazove strah.

Takođe i za pokušaj teške pljačke i teško oštećenje imovine.

U odluci Apelacionog suda navodi se da iz spisa turskih pravosudnih organa proizilazi da su dokazi o postojanju osnovane sumnje izjave svedoka, "čiji su delovi iskaza selektivno navedeni u obrazloženju optužnice".

"Iz sadržine istih se ne može utvrditi kada su, na kom mestu i pod kakvim okolnostima preduzete radnje koje se okrivljenom stavljaju na teret", navedeno je.

Dodaje se da njihovi iskazi nisu dostavljeni u formi u kojoj to zahteva Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

U odluci Apelacionog suda stoji i da u navedenim optužnim aktima, ni u propratnoj dokumentaciji, nije naveden činjenični opis krivičnih dela za koje se okrivljeni tereti, u pogledu mesta, vremena i načina izvršenja svakog od pobrojanih krivičnih dela.

XS
SM
MD
LG