Dostupni linkovi

Vlada Kosova dobija dva nova ministarstva


Misija Ujedinjenih nacija ce uskoro preneti ovlascenja u oblasti policije i pravosudja na kosovsku vladu. Pocetkom naredne sedmice zvanicno ce biti objavljeno formiranje dva nova ministarstva - za unutrasnje poslove i pravosudja.

To je najavio premijer Bajram Kosumi, isticuci da su uspostavljanje reda i vladavine zakona primarna angazovanja kosovskih vlasti, koja treba da garantuju mirnu i stabilnu buducnost za sve gradjane:

“Snazno verujem da cemo u ponedeljak i zvanicno saopstiti osnivanje ministarstva unutrasnjih poslova i pravosudja. Formiranje dva nova resora i cinjenica da ulazimo u odlujucu fazu definisanja konacnog statusa, trazi vecu energiju i angazovanje svakog od nas”, kaze Kosumi isticuci da niko ne moze izbeci odgovornost koju ima te da ce drzava Kosova biti drzava svih gradjana.

Kosumi je to izjavio na ceremoniji diplomiranja nove generacije pripadnika Kosovske policijske sluzbe.

Formiranje dva nova ministarstva potvrdio je i sef UNMIKovog Odeljenja za policiju i pravosudje, Zan Dusur.

On je ocenio kako je na takvu odluku uticao uspeh u radu Kosovske policije:

“Ova ceremonija se odrzava u simbolicnom trenutku najave formiranja ministarstva za unutrasnje poslove i ministarstva pravosudja. Takva odluka je doneta zahvaljujuci fantasticnim rezultatima Kosovske policijske sluzbe u poslednjih sest godina”, kaze
Dusur.

Novu generaciju cini 348 policajaca, medju kojima je 20 odsto pripadnika manjinskih zajednica. Ucesce manjina u radu Kosovske policije, koja ima vise od 7 500 pripadnika, se ocenjuje kao zadovoljavajuce.

Medjunarodna zajednica smatra da je Kosovska policijska sluzba jedan od najvecih uspeha Kosova jer je zasnovana na evropskim standardima.

Kosumi je zatrazio vece angazovanje kosovske policije u garantovanju mira i stabilnosti:

“U ovoj fazi Kosovu je vise nego ikada potrebna sigurnost za sve njegove gradjane. Red i zakon su osnovni principi na kojima cemo graditi nasu buducnost”, istakao je Kosumi.
XS
SM
MD
LG