Dostupni linkovi

Crnogorski referendum je u interesu Srbije


Pregovori o Kosovu neće za sada donijeti konačno rješenje, već će se odvijati po formuli standardi i status, a u interesu Srbije je da se referendum u Crnoj Gori što prije održi, i da uspije, ocijenio je za Radio Slobodna Evropa ambasador Živorad Kovačević, koji učestvuje na Međunarodnoj konferenciji «Crna Gora i euroatlantske integracije» koja je započela u Budvi.

KOVAČEVIĆ: Lično mislim da Srbija u celini i njena politička elita treba da se drže onoga što su proklamovali, a to je da je to pitanje o kome treba da odluče građani Crne Gore, a što se mene lično tiče, za Srbiju je u njenom najsebičnijem interesu da do tog referenduma što pre dođe. Ja ću otići slobodno i korak dalje, i reci da je u najsebičnijem interesu Srbije da taj referendum uspe. Ako ne uspe, mislim da ce se ovdašnje tenzije na izvestan način preliti u Srbiju. Srbija od toga treba da se odvoji, pogotovo što među građanima Srbije to nije ni izbliza tako aktuelna i vruća tema kao što je u Crnoj Gori, što je sasvim razumljivo. Postoji jedno osećanje koje bih možda mogao drastično opisati – „pa ako su rešili da se odvoje neka to urade“. Prema tome, nije na nama da ocenjujemo da li je Crna Gora ekonomski, finansijski, institucionalno sposobna da bude nezavisna. To neka se odlučuje u političkom procesu u Crnoj Gori.

RSE: Mislite li da će na cijeli taj proces uticati činjenica da će uskoro početi, kako je najavljeno, pregovori o statusu Kosova?

KOVAČEVIĆ: Ja lično mislim da izvestan oprez, uzdržanost Evropske unije u odnosu na referendum ne proističe samo iz toga što je državna zajednica Srbija i Crna Gora njihovo čedo, nego i zbog toga što misle da je možda teško da se u istom trenutku u regionu rjesavaju dva tako krupna pitanja ; ali, u osnovi, ta pitanja na drugi način nisu povezani.

RSE: Dajete li za pravo skepticima koji smatraju da će Evropska unija pokušati izvršiti pritisak da se referendum po drugi put odloži?

KOVAČEVIĆ: Postoje dva motiva što se tiče Evropske unije i Brisela. Jedan je da su oni direktno uticali na stvaranje ovakve državne zajednice. Kupljeno je vreme, ali pitanje je da li je vreme kupljeno ili je potrošeno, tako da oni na to ne gledaju bog zna kako dobrim okom. Drugo, iz toga ne treba izvući zaključak da će se oni baš mešati. Oni će se držati toga da , pod uslovam da referendum bude u skladu sa demokratskim standardima, da se njegovi rezultati moraju priznati. Sad, šta su ti demokratski standardi? Verovatno će se sve svesti na izveštaj Venecijanske komisije. Tako da Evropska unija nema preterani manevarski prostor za direktnu poziciju o tome.

RSE: A pregovori o stabilizaciji i pridruživanju, hoće li trpjeti zbog referenduma?

KOVAČEVIĆ: Ono što olakšava celu stvar jeste da postoje dva koloseka, i postoji treći, a to je državna zajedncia. Verovatno će vladati princip da je ono što je ispregovarano- ispregovarano, i bude priznato, ali ostaje i pitanje to da će Evropska unija morati da traži novi mandat za svaku od eventualno novih država. Tako da nema sumnje da će to usporiti proces, a koliko, veliko je pitanje. Mislim da preteruju oni koji kažu da to ugrožava ceo proces. Ne. Ali ga usporava.

RSE: Kako očekujete da će teći pregovori o statusu Kosova?

KOVAČEVIĆ: Ti pregovori neće biti u suštini direktni pregovori između Beograda i Prištine, i to je iluzorno očekivati jer oni imaju dva potpuno suprotstavljena stanovišta. Znaci bice satlovanja između Prištine i Beograda, i cele pregovore će u suštini voditi međunarodna zajednica. Ja mislim da se tu naziru konture - to neće biti u pravom smislu reči konačno rešenje. Sad je sve više u upotrebi kvalifikativ «budući status». Tako da će se ostati pri formuli standardi i statu. U jednom periodu, relativno doglednom, status ce se utvrditi zavisno od toga kako se ispunjavaju standardi.U osnovi, njihova ideja je da pre 1.januara 2007. godine, znači pre ulaska Bugarske i Rumunije u Evropsku uniju, raščiste glavna pitanja. To ne znači da daju baš konačna rešenja, ali da pitanje Kosova, statusa državne zajednice, pitanje Bosne i Hercegovine, da im se otvori sasvim jasna perspektiva. Bez toga je nerealno očekivati da će, bez obzira koliko ispunajvaju ekonomske, političke i uslove demokratskih institucija, ipak su politički kriteriji bitni, znači da ne unesu u samu Evropsku uniju nebezbednost.
XS
SM
MD
LG