Dostupni linkovi

Došao je trenutak za razgovore


Mislim da nikada neće postojati idealan trenutak da počnu pregovori, u smislu da su svi uslovi ispunjeni, rekao je za Radio Slobodna Evropa specijalni izaslanik generalnog sekretar UN za ocenu standarda na Kosovu Kai Eide. Međutim, on smatra da je došao trenutak za razgovore jer politički procesi na Kosovu su uzeli maha i bilo bi kontraproduktivno da se blokiraju.


Specijalni izaslanik generalnog sekretar UN za ocenu standarda na Kosovu Kai Eide kaže da je u svom izveštaju pomenuo i dostignuća i probleme na Kosovu i naveo da je ostvaren značajan napredak u pojedinim oblastima, kao što je izgradnja institucija:

"Ako se osvrnemo na 1999. na Kosovu nije bilo skoro ničeg. Postoje, naravno, i ozbiljni problemi. Pravosudni sistem je veoma slab, ne poštuje se previše vladavina prava, veoma je malo učinjeno na međunacionalnom pomirenju, odnosno taj proces u stvari nije ni započeo u pravom smislu te reči."

Na pitanje kako će izgledati pregovori o finalnom statusu Kosova, koje Kofi Anan najavljuje da će uskoro početi, Eide odgovara:

"Nužna je opreznost i ne sme se užurbano ići kroz čitav ovaj proces. Pregovori o statusu Kosova u velikoj meri će se razlikovati u odnosu na proces donošenja odluke o poziciji Bosne i Hercegovine ili bilo kog drugog pitanja na prostoru bivše Jugoslavije. Zato treba izbeći postavljanje bilo kakvih rokova, već ući u razgovore strpljivo i mirno. Očekujem da će sve strane biti deo tog procesa.“

Kada jednom pregovori počnu, naglasio je Eide, niko ne može da ih blokira, odnosno ne može osujetiti donošenje finalne odluke:

„Dakle, moja je preporuka, ne žurite, budite strplivi, jer se jedino tako može pronaći rešenje koje će biti u prilog regionalnoj stabilnosti. Mislim da nikada neće postojati idealan trenutak da počnu pregovori, u smislu da su svi uslovi ispunjeni. Međutim, smatram da je došao trenutak za razgovore, jer politički procesi na Kosovu su naročito prošle godine uzeli maha i bilo bi kontraproduktivno da se zaustave. Istovremeno, ne mislim da bi se ostvario značajniji napredak u ispunjenju standarda ako bi pregovori bili odloženi za još koji mesec. Mnogo je važnije da se proces ostvarivanja standarda nastavi. Tokom razgovora sa političkim liderima Albanaca juče i danas, oni su priznali da postoje manjkavosti, izražavajući spremnost da nastave napore u cilju njihovog otklanjanja."

Na pitanje kako vidi ulogu Beograda, Skoplja i Tirane, Eide ističe:

"Reč je o diretkno involviranim stranama. Beograd, tu su naravno i kosovski Srbi, kao i ostale zajednice na Kosovu. Treba svakako čuti i mišljenje Skoplja, Tirane kao i ostalih susednih zemalja, kako bi rešenje kosovskog pitanja bilo održivo i omogućilo stabilnost regiona.“
XS
SM
MD
LG