Dostupni linkovi

Bez obaveznog primenjivanja novog medjunarodnog koda


UNMIK i Posta i telekom Kosova (PTK) nisu u stanju da ostvaruju na celoj teritoriji Kosova novi medjunarodni postanski kod koji je od juce stupio na snagu. U stvari kod se nece primenjivati u naseljima i srpskim enklavama gde od zavrsetka rata, juna 1999 godine, i dalje operise PTT Srbije.

Direktor jedinice PTT Srbije za Kosovo Randjel Nojkic kaze kako novi medjunarodni postanski kod za Kosovo predstavlja jos jedno gazenje Rezolucije 1244 SB UN-a, te je stoga neprihvatljiv za Srbe i njihova naselja.

“Srbi koriste usluge PTT Srbije , zato ovo nije neka obavezna odluka i niko nema prava da menja brojeva PTT Srbije i stvari ce ostati onako kako su bile”.

Zvanicnici UNMIK-a ne smatraju da u ovom slucaju treba da dodje do izrazaja obavezna primena novog koda.

“Pitanje obavezne primene ne dolazi do izrazaja u svakom slucaju i u svakoj situaciji. Kada se radi o paralelnim strukturama, to je posebno pitanjem sa kojim se mi bavimo”, kaze portparol UNMIK-a Neeraj Singh isticuci kako se o svakoj paralelnoj strukturi treba posebno baviti i razmatrati.

“Da pokusamo da ne komplikujemo i ne politizujemo svako pitanje, posto je ovo pitanje koje ne treba politizovati”, kaze Singh dok portparol IV stuba UNMIK-a zaduzenog za ekonomski razvoj Mechtilde Henneke kaze

“PTK ce delili i pisma sa starim kodom , posto postoji izvesno prelazno razdoblje , zato ne treba u ovom slucaju govoriti o obaveznom ostvarivanju koda”, kaze Henneke.

Medjutim, direktor Posta Kosova Rafet Jashari je juce izjavio da stari kodovi vise ne vrede. Portparol PTK Seremb Gjergji istice da ta izjava ima osnova u Rezoluciji 1244.

“Direktor posta Kosova je to rekao jer na osnovu Rezolucije 1244 Kosovo je zajednicka a ne podelena teritorija, s toga ima nekih zona gde se to trenutno ne ostvaruje ali to ne znaci da se u buducnosti nece primenjivati”, kaze Gjergji.

On smatra da ostvarivanje novog postanskog koda nije tehnicko vec poltiicko pitanje i da to ne zavisi od PTK.

“Trenutno mi cemo kod ostvarivati u onim delovima gde je moguce. Tehnicki mi kod mozemo ostvariti u svim delovima Kosova, ukljucujuci i enklave ali to nije tehnicko koliko je politicko pitanje kako ce se ono resiti”.
XS
SM
MD
LG