Dostupni linkovi

Što pre uspostaviti dijalog Prištine i Beograda


“Neophodno je sto pre uspostaviti politicki dijalog izmedju Pristine i Beograda, sto je jedan od standarda za Kosovo”, izjavio je Pristini generalni sekretar NATOa Jap de Hop Shefer.

Delegacija Saveta NATO-a, predvodjena generalnim sekretarom te organizacije Japom de Hop Sheferom, kao i komandant juznog krila NATO-a americki admiral Majkl Mulen (Michael Mullen) razgovarali su sa celnicima kosovskih institucija i predstavnicima medjunarodne zajednice.

Shefer je na konferenciji za novinare ocenio kako jos nije postignut neophodan napredak u dijalogu sa Beogradom, u procesu decentralizacije vlasti i ucescu predstavnika Srba u institucijama:

“Politicki razgovori izmedju Prisitine i Beograd treba da pocnu i oni moraju biti vise od razgovora o tehnickim pitanjima”, kaze Shefer.

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse je izjavio kako je na Kosovu video ohrabrujuce signale ali i istakao da jos puno toga treba uraditi, posebno po pitanju ucesca Srba u organima vlasti Kosova. Shefer je istakao da se od Beograda ocekuje da pokaze pozitivne znake u tom pravcu. Prema oceni Shefera 2005. je veoma vazna godina za Kosovo:

“Ukoliko ne bude bilo neophodnog konkretnog napretka, kao sto je do sada uradjeno na ispunjenju standarda, onda proces moze da se odlozi”, upozorio je Shefer.

Medjutim on je rekao kako ne veruje da ce do toga doci, ali i dodao da ipak to zavisi od politickih lidera Kosova. Shefer je izjavio kako je predsedniku i premijeru Kosova, Ibrahimu Rugovi i Bajramu Kosumiju, porucio da se neslaganja izmedju politickih stranaka mogu prevazici samo politickim sredstvima.

Jap de Hop Shefer je izjavio kako NATO ostaje posvecen Kosovu, te da ce misija ovog vojnog saveza ostati nepromenjena bez obzira na eventualnu reorganizaciju snaga:

“KFOR je na Kosovu za duze vreme kako bi garantovao bezbednost i stabilnost”, kaze sekretar Shefer.

Trenutno NATO na Kosovu ima oko 18.000 vojnika. Prema recima Shefera, vojno prisustvo NATO saveza na Kosovu ce ostati nepromenjeno u smislu efikasnosti i spremnosti da se u poptunosti sprovede mirovna misija.
XS
SM
MD
LG