Dostupni linkovi

Kosumi novi mandatar


Obracajuci se poslanicima novi premijer je rekao kako je ova vlada nastavak prethodne vlade Haradinaja.

“Vlada koju cu ja da vodim je nastavak prethodne vlade. Program prethodne vlade usvojen prije tri meseca je zajednicki rad koalicionih partnera i strucnjaka koji su u njoj radili i zato ce ovaj program biti osnova i za novu vlade”, rekao je Kosumi dodajuci kao ce vlada nastaviti angazovanje na ostvarivanju standarda, ekonomski razvoj i resavanje konacnog statusa.

“OvaJ program rada se oslanja na tri osnovna pitanja, ostvarivanje standarda za Kosovo, naravno sada je deo standarda ostvaren, drugi deo ce se ostvariti u junu, ali i posle juna, posto su pod formulom standarda za Kosovo neka od osnovnih nacela demokratije i slobode na Kosovu”, rekao je Kosumi.

Predlog vlade je podrzan od sefova poslanickih grupa DSK, AZBK i Koalicije sest plus , koju cine nealbanske i nesrpske manjine.

Sa druge strane predstavnici DPK i “Ora “ su bili protiv ovakvog sastava vlade.

Sef Poslanickog kluba DPK, Jakup Krasnici je rekao da zahtevaju da se odlozi formiranje vlade, formira parlamentarna istrazna komisija koja ce istraziti eventualnu odgovornost clanova vladinog kabineta za ordinarna kriminalna dela ukljucujuci ubistva, pretnje, pritiske i krivicna dela iz oblasti privrede.

Na ovo je reagovao sef Parlamentarne grupe DSK Alush Gashi:

“Ja razumem optuzbu DPK od koje se u potpunosti distanciram, ukoliko bi u nasem sistemu i nasim procedurama postojala mogucnost obezbedjivanja licnih dokaza za kandidate”, rekao je Gashi.

Predsednik DPK, Hashim Thaqi je ponovio potrebu konsenzusa u izboru vlade:

“Istorija Kosova ne pocinje danas. Danas se dogadja jedna politicka nesreca u politickom procesu stvaranaja moderne i nezavisne zemlje. Kosovu i njenim gradjanima je iznad svega potrebna stabilnost, saradnja, mir, tolerancija i konsenzus u politikcom procesu stvaranja nezavisnosti”, rekao je Thaqi.

Program koji je predlozio novi premijer predstavlja kontinuitet u formi, ne konkretan kontinuitet, smatra lider “Ore”, Veton Surroi.

“Nova vlada koja se radja iz iste koalicije predstavlja se danas kao ona koja obecava ostvarivanje obecanja prethodne vlade”, kazao je Surroi.

Thaçi i Surroi, su zatrazili od parlamenta da usvoji rezoluciju za odbranu sa slobode bivseg premijera Ramusha Haradinaja.
XS
SM
MD
LG