Dostupni linkovi

Ništa novo oko Haradinaja


Jessen Petersen je istovremeno rekao kako je zadnjih dana cuo mnogo spekulacija oko eventualnog podizanja optuznice i predaje Hagu premijera Kosova Ramusha Haradinaja, ali da on u ovoj fazi nema novih informacija niti novih vesti.

“Ne, ne ja sam ponovo video mnogo spekulacija i ne mogu nista novoga reci u ovoj fazi, mi nemamo novih vesti u ovoj fazi, nijednu vest”, rekao je Jessen Petersen.

Jesen Petersen je izrazio zadovoljstvo rezultatima sastanaka koje je imao u Briselu i Njujorku.

“Ako bude pozitivne ocene standarda mi smo na dobrom putu da pocnemo razgovore o statusu na jesen ove godine”, rekao je Jessen Petersen.isticuci kako je od EU zatrazio sveobuhvatan pristup prema Kosovu, kako u periodu ocenjivanja standarda, takodje i u periodu nakon resavanja statusa, isticuci kako je ostalo jos mnogo toga da se uradi.

“Put napred je jasan, rokovi su jasni i sada gotovo eksluzivno pripada domacim institucijama, opstinama i gradjanima Kosova da obezbede da ce se ispuniti ovi rokovi i da ne zakazu”, rekao je Jessen Petersen isticuci kako njegove izjave nisu u suprotonosti sa izvestajem generalnog sekretara UN, Kofija Anana, koji je u izvestaju napisao kako nijedan od standarda nije ostvaren. To je istina, rekao je sef UNMIK-a isticuci istovremeno kako iako ima znacajnog napredka u standardima nijedan od njih nije ostvaren u celosti.

“Ima dobrih izjava, ciljeva i napora, ali sve to treba prevesti u konkretna dela na terenu, posebno u oblasti slobode kretanja i povratku raseljenih”.

Poziv za ucesce Srba u institucijama Kosova ostaje i dalje otvoren medjutim Kosova ce ici napred prema jasnim rokovima i Beogradu preostaje da to shvati, rekao je Jessen Petersen.

Neposredno pred sutrasnju posetu makedonskog premijera Vlada Buckovskog Kosovu sef UNMIK-a je rekao kako pitanje obelezavanja granice izmedju Kosova i Makedonije ne treba da ostane nereseno do resavanja konacnog statusa Kosova.

Jessen Petersen se na Pristinskom aerodromu sastao i sa komandantom oruzanih snaga Velike Britanije i prvim komandantom KFOR-a, generalom Michael Jacksonom, koji je od sinoc boravio na Kosovu i tokom dana imao susrete sa premijerom Haradinaj, predstavnicima UNMIK-a i KFOR, Kosovskog zastitnog korpusa te posetio britanske vojnike i policijace koji su u mirovnoj misiji na Kosovu.

General Jackson je tokom posete kazao kako je jasno da u medjunarodnoj zajednici postoji shvatanje da sadasnji status Kosova pod Rezolucijom 1244 ne moze beskonacno da traje i da je s toga doslo vreme da se razgovara o statusu.
XS
SM
MD
LG