Dostupni linkovi

Političari zadovoljni Petersenovim govorom u UN-u


Premijer Kosova Ramush Haradinaj je zahvalio sefu UNMIK-a Sorenu Jessenu Petersenu na realnom predstavljanju situacije na Kosovu, isticuci kako je optimista da ce sredinom godine biti pozitivne politicke i tehnicke ocene standarda, i da u tome vlada racuna na pomoc UNMIK-a, rekao je Haradinaj:

“Bilo je veoma ohrabrujuce i dozvilite mi da izrazim svoje zahvlanost za izuzetno dobar posao sefa UNMIK-a Petersena u predstavljanju rada, angazovanja i napredka koji se dogadja na Kosovu i u predstavljanju situacije koja je obecavajuca”, rekao je Haradinaj.

Veoma je vazno da je izvestaj dobro prihvacen od strane SB UN, smatra Haradinaj.

Haradinaj nije zeleo da komentarise neka istupanja, koja su prema njemu na jednostran i neargumentovan nacin predstavila stanje na Kosovu, aludirajuci time na izlaganje predsednika Koordinacionog tela za Kosovo, Nebojse Covica.

Portparol predsednika Kosova Ibrahima Rugove Muhamet Hamiti je ocenio da je to bio jasan izvestaj o kretanjima na Kosovu. On je smatra da je sef UNMIK-a govorio diplomatskim jezikom da je bilo napredka, iako je po njegovom misljenju bilo potrebno govoriti konkretnije o postignutom progresu.

“Da bi se obezbedila evropska perspektiva Kosova u miru sa sobom i susedima, kako se izrazio Jessen Petersen u zakljucku njegovog izlaganja postoji samo jedna mogucnost- nezavisno Kosovo. Ova jasnoca ce posle toga obezbediti ekonomski razvoj i perspektivu za sve gradjane Kosova”, rekao je Hamiti.

Clan Predsednistva Skupstine Kosova Naim Maloku je izvestaj sefa UNMIK-a ocenio veoma korektnim i jednim od najboljih izvestaja o Kosovu, koji su do sada dali predstavnici medjunarodne admnistracije.
Jedan od lidera Srpske liste za Kosovo i Metohiju, Dragisa Krstovic je ocenio kako je bez sumnje bilo napredka u ostvarivanju standarda, ali da je do punog ostvariavanja standarda jos daleko.

“Sa druge strane kada je u pitanju bezbednost i sloboda kretanja jesu ucinjeni odredjeni pomaci, ali to stvarno nije dovoljno, zbog toga sto to ima posledica na mnoge druge stvari koje su neposdnji interesi pripadnika srpske zajednice i drugih koji su otisli 1999. godine”.

On smatra kako se sa pravom ukazalo na potrebu ucesca kosovskih Srba u institucijama Kosova.

I predstavnici opozicionih partija su izlaganje Jesena Petersena ocenili pozitivni i to je prema njima odraz ozbiljnosti sa kojom se sef UNMIK-a bavi pitanjem Kosova.
XS
SM
MD
LG