Dostupni linkovi

Schroederov prijedlog iznenadio saveznike


Gerhard Schroeder nije prisustvovao minhenskoj konferenciji zbog bolesti pa je njegov prijedlog o dogradnji i jacanju nedaekvatne transatlantske funkcije ucesnicima sastanka procitao njemacki ministar odbrane Peter Struck.

“NATO vec odavno nije glavno mjesto gdje se trans-atlantski partneri konsultuju i razmjenjuju njihove straegijske ideje. Isto je i s dijalogom izmedju EU i SAD koji u sadasnjoj formi ne odgovara rastucoj vaznosti Alijanse i novim izazovima prekokeanske saradnje”, ocjenjuje je Gerhard Schreder.

Takvo nedvosmisleno misljenje njemackog kancelara na konfernciji je docekano s velikim iznenadjenjem, a neki od ucesnika, prije svih iz SAD, izrazili su zaljenje sto Schreder nije prisutan da objasni svoje stajaliste.

Ministar odbrane Peter Struck, koji je bio izlozen brojnim pitanjima, objasnio je da Njemacka kritickim pogledom na danasnja dogadjanja u okviru NATO saveza namjerava da doprinese njegovom efikasnijem radu i unaprijedi medjunarodnu saradnju. Schroeder smatra da su i za Evropu i za Ameriku promijenjene okolnosti nakon prestanka hladnog rata te da Evropa danas zeli znacajnije ukljucivanje u donosenje vaznih odluka.

Stoga je predlozeno da posebni tim strucnjaka razmotri i sugerise kako bi sadasnji sistem odlucivanja u okviru NATO saveznistva mogao biti adaptiran i ojacan u skladu sa “razlicitim uslovima i izazovima”.

Negativna reakcija uslijedila je, kako se i ocekivalo, sa americke strane. Ministar odbrane Donald Rumsfeld je rako kako NATO saveznistvo na sadasnim osnovama i dalje ostaje najvazniji i najuspjesniji vojni savez na svijetu.

“Mi znamo da nasa kolektivna sigurnost zavisi od saradnje i medjusobnog uvazavanja i razumijevanja, rekao je Rumsfeld naglasavajuci kako je clanstvo u NATO savezu mnogo vise od Atlanstke alijanse.
Nase jedinstvo ne treba biti jednoobraznost taktika ili pogleda nego jedinstvo interesa, objasnio je americki ministar odbrane.

Rumsfeld je, medjutim, ostao kod svog ranije izrecenog stajalista da bi buduci konflikti u svijetu trebalo da budu rjesavani koalicijama pojedinih zemalja na dobrovoljnoj bazi, umjesto saveza kakav je NATO alijansa.

Evropska komisija danas je pozdravila prijedlog njemackog kancelara Gerharda Scroedera o potrebi dogradnje odnosa izmedju EU i SAD. U saopstenju se istice veliki interes za takvo nastojanje i pozivaju sve strane da tome daju doprinos.

Medjunarodna konferencija u Minhenu o bezbjednosti pokazala je da tran-atlantska alijansa ostaje podijeljena oko nekoliko kljucnih medjunarodnih problema. Jedan od najvaznijih je Iran, odnosno nacin kako uticati na tu zmelju da odustane od njenog nuklearnog programa. EU se, za razliku od tvrdog i prijeteceg stava SAD, zalaze za diplomatsko rjesenje pa su Iranu ponudjene ekonomske olaksice ukoliko odustrane od eventualnih planova razvoja nuklearnog naoruzanja.
XS
SM
MD
LG