Dostupni linkovi

Predstavnici kosovskih Srba kritikuju jedinog srpskog ministra


Predstavnici kosovskih Srba iz politicke grupacije “Srpska lista za Kosovo i Metohiju” i Srpskog naiconalnog veca (SNV) ocenjuju kako Slavisa Petkovic ne predstavlja Srbe, te da je njegovo imenovanje za ministra neozbiljno.

Randjel Nojkic iz “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” kaze da je Petkovic povukao pogresan potez, koji steti srpskoj zajednici na Kosovu:

“Mene ne iznenadjuje s obzirom da je on u vise navrata veoma javno rekao da ga ne interesuje sta Beograd misli i da Beograd za njega ne znaci nista, da je on taj koji moze da resi pitanje Srba na Kosovu. Videcemo. Mislim da je izabrao jedan veoma riskantan potez”.

Milan Ivanovic, predsednik SNV severnog Kosova, kaze da ulazak Petkovica u vladu Kosova ugrozava interese srpske zajednice i srpske drzave:

“Imenovanje Slavise Petkovica u vladu Kosova na mesto ministra za povratak je njegova licna neodgovorna odluka, proistekla zbog njegovih licnih interesa i kalkulacija i svakako odluka koja veoma ugrozava interse Srba na Kosovu, kao i interese srpske drzave”.

Slavisa Petkovic je juce po imenovanju za ministra za povratak i zajednice izjavio da vec ima uradjen program povratka Srba na Kosovo i da mu je kosovski premijer obecao podrsku i pomoc.

Medjutim, Randjel Nojkic je optuzio je vladu Ramusa Haradinaja da imenovanjem Petkovica za ministra sledi politiku Milosevica:

“To je jos jedan od dokaza da Ramus Haradinaj i njegova vlada samo retoricki hoce saradnju sa Srbima. Zapravo rade ono sto je radio Milosevic. Milosevic je isto tako kao svoje saradnike i ljude iz albanske zajednice imao ljude koji su potrebni, koji su razmisljali onako kako on razmislja i radili ono sto je on zahtevao”.

Nojkic naglasava da razgovori albanskih lidera sa, kako kaze, lojalnim Srbima ne mogu dovesti do realnih resenja, koja ce zadovoljiti i jednu i drugu zajednicu.

Prema oceni Ivanovica, ucestvovanje Srba u radu vlade netacno prikazuje da na Kosovu postoji multietnicnost:

“Ulaskom u vladu Kosova Slavisa Petkovic daje privid multietnicnosti tim kosovskim, odnosno albanskim institucijama, eto da su ti standardi u multietnickim institucijama ispunjeni. Naravno to nije slucaj. U svakom slucaju Slavisa Petkovic nije predstavnik Srba, on nema nikakav kredibilitet, legitimitet i autoritet. Tako da je ovo imenovanje i neozbiljno i smesno”.

UNMIK je prethodno saopstio da ministarska mesta koja su rezervisana za Srbe ne mogu beskonacno biti prazna i da kosovska vlada ne moze ostaviti Ministarstvo za povratak i zajednice i Ministarstvo za poljoprivredu bez ministara na neodredjeno vreme.
XS
SM
MD
LG