Dostupni linkovi

Budućnost u rukama Kosovara


Ove komentare ministar Rupel je izrekao nakon sastanka sa sefom UNMIK-a Sorenom Jessenom Petersenom i predstavnicima institucija Kosova.

Rupel koji na Kosovo dolazi po prvi put u svojstvu predsedavajuceg OEBS-a rekao je da je za pozitivna kretanja na Kosovu neophodno da svi njeni gradjani vide Kosovo kao svoju domovinu, ukljucujuci tu i srpsku zajednicu, koja nastavlja da bojkotuje rad institucija Kosova.

“Mi svi zelimo da Srbi shvate Kosovo kao svoju kucu i domovinu i da Pristina bude njihovo sediste”, rekao je Rupel.

On je porucio liderima dveju najvecih nacionalnih zajednica da pazljivo deluju, jer je buducnost Kosova u njihovim rukama.

“Buducnost Kosova zavisi od Kosovara, u prvom redu Albanaca i Srba, i voleo bih da svi shvate da je ovo pitanje u njihovim rukama i oni treba da budu vrlo pazljivi kako ce to upotrebiti”, rekao je Rupel.

On je ocenio znacajnim delovanje OEBS-a na Kosovu i njeno angazovanje u buducnosti.

Domacim predstavnicima Rupel je obecao saradnju i sa njegovom zemljom Slovenijom, ne samo medjuinstitucionalnu, vec i ekonomsku saradnju.

Saradnja izmedju Kosova i Slovenije je uvek bila odlicna, rekao je Rupel, dodajuci kako se slozio sa rukovodiocima Kosova da je istorija najbolji ucitelj za proslost, ali sada, prema njemu, obe zemlje treba da gledaju prema buducnosti, koja izgleda svetla.

Sa druge strane nekih od kosovskih rukvodiloaca su zatrazili da Rupel bude anagzovaniji na zastupanju pitanja Kosova u evropskim mehanizmima i OEBS-a.
XS
SM
MD
LG