Dostupni linkovi

Može li optužnica protiv Haradinaja izazvati pobunu?


Sef Medjunarodne krizne grupe za Kosovo Aleks Anderson rekao je Radiju Slobodna Evropa kako je glavni tuzilac Haskog tribunala Karla del Ponte prosle godine saopstila da ce biti novih optuznica za ratne zlocine, koje su pocinili pripadnici OVK. Istovremeno, kaze Anderson, bilo je i puno glasina da ce biti podignuta optuznica i protiv premijera Kosova Ramusa Haradinaja:

“Jos uvek je moguce da se takva optuznica objavi. U takvoj situaciji bilo bi vrlo moguce da dodje do sire politicke krize na Kosovu, posebno u trenutku kada je samo nakon nekoliko nedelja premijer pokazao efikasnost u radu”, kaze Anderson.

Zvanicnik Medjunarodne krizne grupe istice da kosovski Albanci optuznicu protiv Haradinaja nece videti kao cin sprovodjenja pravde vec kao pokazatelj toga kakav ce biti politicki status Kosova, zatim sklanjanje sa politicke scene najefikasnijeg politickog lidera i najvecu prepreku za nezavisnost.

Anderson istice da ce eventualno podizanje optuznice protiv Ramusa Haradinaja u njegovom rodnom mestu dovesti do jos vece krize, kada ce reagovati bivsi borci OVK ali i mladi ljudi, koji nisu ucestvovali u ratu:

“Mi smo tokom proteklih nekoliko nedelja radili istrazivanja i utvrdili da bi raspolozenje tih mladih ljudi bilo vrlo radikalno u slucaju da se Haradinaj optuzi, i takva situacija bi bila veoma opasna”, ocenjuje Anderson.

U medjuvremenu portparol UNMIKa Djordji Kakuk kaze da je UNMIK zainteresovan da cita izvestaje Medjunarodne krizne grupe o situaciji na Kosovu. Kakuk kaze da je poslednji izvestaj kratak i uglavnom se bavi bezbednosnim stanjem, oslanjajuci se na hipoteze:

“Sve sto je u nekoliko redova receno oslanja se na uslov ukoliko se podigne optuznica protiv Ramusa Haradinaja, ali optuznica nije podignuta”, kaze Djodji Kakuk ocenjujuci kako bi bilo sta drugo receno bila spekulacija.

Sef Medjunarodne krizne grupe za Kosovo, Aleks Anderson kaze da UNMIK i KFOR mogu dosta toga uciniti za situaciju na Kosovu, ali je ne mogu u potpunosti kontolisati:

“Bezbednosna situacija na Kosovu zavisi i od toga sta se desava u Srbiji i njenom odnosu prema Kosovu. Videli smo da i srpski lideri i mediji zele da isprovociraju ono najgore”, kaze Anderson.

On je to objasnio time sto se u srpskim medijima iskljucenja struje srpskim selima nazivaju diskriminacijom, sto prema Andersonu nije istina, vec se to desava i albanskim selima, a razlog je neplacanje racuna za struju. Anderson kaze kako je Medjunarodna krizna grupa napisala da je deo bezbednosnog problema na Kosovu i to sto su srpski zvanicnici i mediji pokazali agendu provokacije. On kaze da pojedini faktori u Srbiji smatraju da Beograd moze imati prednost pri resavanju kosovskog pitanja ukoliko dodje do novog nasilja od strane kosovskih Albanaca.
XS
SM
MD
LG