Dostupni linkovi

Neslaganja oko decentralizacije


Strucnjaci kosovske vlade, UNMIKa, Saveta Evrope, Agencije za medjunarodni razvoj Sjedinjenih drzava, USAID, razmatrali su pilot projekte za stvaranje vise opstina. Nije doneta nijedna, odluka a na povrsinu su isplivala neslaganja.

Hisni Bajrami, direktor Departmana za lokalnu administraciju u ministarstvu javnih sluzbi i predstavnik Vlade u Radnoj grupi, je nakon sastanka rekao da je predlog Saveta Evrope za decentralizaciju zasnovan na etnickim principima i tako predstavlja odstupanje od ranije izradjenog dokumenta:

“Bilo je predloga koji su bili etnicki obojeni i to je odstupanje od osnovnog dokumenta”, kaze Bajrami. Prema njegovim recima neslaganja je bilo i oko odredjivanja konkretnih pilot-projekata.

Portparol UNMIKa, Izabela Karlovic, kaze da su na sastanku eksperti razmatrali razne predloge:

”Na sastanku su razmatrani kriterijumi na osnovu kojih treba odrediti mesta za primenu pilot-projekata”, kaze Karlovic.

Predstavnici kosovskih Srba nisu prisustvovali sastanku Radne grupe za decentralizaciju Kosova, zahtevajuci da se iz Plana vlade Srbije prihvate sustinska resenja.

“Uslov za ucesce Srba je da UNMIK i vlada Kosova prihvate srpski plan”, kaze Dragisa Krstovic, zvanicnik “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”:

“Nije uslov da se iz tog plana prihvati bilo sta, vec nesto sto je sustinsko i sto je znacajno. Ukoliko UNMIK i albanska strana, kao vazni subjekti u svemu tome, budu uopste sremni da deo plana vlade Republike Srbije prihvate moze da se desi da Srbi budu uzeli ucesce u radu te Radne grupe”.

Plan vlade Srbije podrazumeva teritorijalnu autonomiju za Srbe, a kosovske vlasti kazu da nece prihvatiti decentralizaciju na etnickoj osnovi. Ono sto se za sada na Kosovu moze prihvatiti jesu razgovori o elementima iz srpskog plana koji se ticu bolje bezbednosti za Srbe, kao i da Beograd moze biti samo savetnik kosovskim Srbima.

Hisni Bajrami kaze da ce se narednih dana formirati podgrupa koja treba da harmonizuje nove predloge sa Okvirnim dokumentom za decentralizaciju vlasti. Portparol UNMIKa, Karlovic kaze da ce se razgovori o decentralizaicji, nastaviti pocetkom sledece godine.
XS
SM
MD
LG