Dostupni linkovi

Obnovljene gotovo sve u martu oštećene i uništene kuće


Predstavnici medjunarodne admnistracije na Kosovu kazu kako su zadovoljni obnovom kuca ali izrazavaju uznemirenje cinjenicom da oko dve hiljade raselenih posle martovskih dogadjaja jos nije vraceno svojim kucama.

Predstavnici kosovskih Srba kazu kako nisu zadovoljni onim sto je ucinjeno, posebno kvalitetom obnovljenih kuca i prekoracenjem rokova.

Behxhet Brajshori, rukovodilac medjuministarske komisije za obnovu, kaze kako je projekat ostvaren govoto u celosti.

“Od 873 kuca koliko je predvidjeno u programu obnove, 807 kuca je obnovljeno u celosti, u fazi obnove su 66 kuce. Prema ovome prozizilazi da je program skoro u celosti ostvaren i ove kuce koje su u toku obnove su u zavrsnoj fazi”, kaze Brajshori.

Od ukupnog broja 631 porodica ce dobiti po 2 hiljade eura za kupovinu poktrebnog pokucstva, dok se planira jos 480 hiljada eura za dodatne objekte. Inace, od 11 miliona koliko je dodelila vlada Kosova vise od 9 miljona je do sada ugovoreno i zavrseni radovi.

Sada vec bivsi ministar u vladi Bajrama Rexhepija, Goran Bogdanovic, istice da srpska zajednica nije zadovoljna rezultatima obnove stambenih objekata, zbog kvaliteta radova al ii prekoracenja utvrdjenih rokova.

“Ti podaci id a su realni mi ne mozemo da budemo zadovoljni, jer znate da su rokovi bili septembar, 1 oktobar, znaci zadnji rokovi gde su morali svi objekti koji su poruseni, spaljeni u martovskom pogromu trebali da budu zavrseni, to nije ispostovano. Drugo, ja imamo potpuno razumevanje o tim ljudima, ja sam sa tim ljudima razgovarao, imao prilike da se srecem, oni uopste nisu zadovoljni kvalitetom radova”, kaze Bogdanovic.

Gospodin Brajshori istice kako su rokovi ispostovani, ali da 20 srpskih porodica nisu prihvatili da potpisu ugovore o pocetku obnove. Te se porodice prema gospodinu Grajshori nece mopci ukljuciti u program obnove kuca.

UNMIK ima podeljeno misljenje stose tice obnove kaze Gorgy Kakuk, glasnogovornik UNMIK-a.

“Obnova kuca je isla vrlo dobro, medjutim zbog drugih okolnosti obnova religioznih i historijskih objekata nije zavrsena, kaze Kakuk,zbog, kako kaze, nesporazuma sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Gospodin Brajshori istice kako krivica za zaostajanje u obnovi verskih objekata nije na vladi Kosova.

“Znate da je ova aktivnost obustavljena jednostranim povlacenjem srpske strane jer oni nisu ucestvovali u implementaciji memoranduma sa ministarstvom i vladom, koja je dodelila 4,2 miliona eura za saniranje ovih steta”, kaze Brajshori isticuci kako ce ova sredstva ostati i dalje za tu namenu, ali da ce se njima upravljati vlada i nece dozvoliti da tim sredstvima upravlja bilo ko drugi.

Istovremeno glasnogovornik UNMIK-a istice da je najvece uznemirenje UNMIK-a cinjenica da oko 2 hiljade Srba nije vraceno svojim kucama.

“Na zalost, vise od 2 hiljade raseljenih tokom marta jos nisu vraceni svojim kucama”, kaze Kakuk dodajuci kako se UNMIK nada da ce se naci resenje i za obnovu ostecenih i unistenih verskih objekata.
XS
SM
MD
LG