Dostupni linkovi

Rugova predsednik, Haradinaj premijer


Predsednik i Predsednistvo kosovskog parlamenta je izabrano javnim glasanjem dok je za izbor predsednika Kosova, koji se prema Ustavnom okviru bira tajnim glasanjem, trebala dvotrecinska vecina u prva dva kruga, odnosno prosta vecina u trecem krugu. Predsednik Rugova je izabran u trecem krugu., Drugi kandidat za predsednika je bio Ramë Buja iz Demokratske partije Kosova.

Nakon izbora za predsednika Ibrahim Rugova je obracajuci se poslanicima kazao

“Svecano se obavezujem da cu cuvati i stiti teritorijalni integritet nase zemlje Kosova, jedinstvo naroda i da cu se angazovati za ekonomski i demorkatski razvoj, stabilnost, prosperitet i dobrobit svih gradjana. Radicu za sto brze priznavanje nezavisnosti i integracije Kosova u Evropsku uniju i i NATO kao i za jacanje prijateljstva sa Sjedinjenim americkim drzavama”, rekao je predsednik Rugova odredjujuci Ramusha Haradinaja, lidera Alijanse za buducnost Kosova za mandatara nove vlade.

Haradinaj je predstavio i Skupstina izabrala vladu koju pored Haradinaja cine podpredsednik i 6 ministara iz DSK, 4 ministara iz AAK, jedan ministar iz nesrpskih i nealbanskih politickih partija dok su dva ministarska mesta rezervisana za srpske predstavnike.

Inace na pocetku konstitutivne sednice poslanicima se progodnim govorom obratio sef UNMIK-a Soren Jessen Petersen koje je poslanike podsetio na obavezu donosenja znacajnih i odgovornih odluka.

“Sada ostaje vama da ostvarite rezultate izbora te je stoga od krucijalnog znacaja da Parlament i vlada sto pre postanu funkcionalni i u tome je UNMIK spreman da vam pomogne”, kazao je Jessen Petersenm isticuci kako je ostvarivanje standarda prioritetan zadatak novih institucija Kosova.
Jessen Petersen je naglasio kako postoje druge mere u slucaju ne ostvarivanja zadataka od novoizabranih institucija sto podrazumeva nadgledanje i u slucaju neostvarivanja zadataka odredjene ostre sankcije, kazao je sef UNMIK-a.

Inace, sednica Skupstine je bila prozeta vrlo ostrim polemickim tonovima izmedju predstavnika pozicije i opoziocije.

Predsednik najvece opozicione partije-DPK Hashim Thaqi je kazao kako…

“Eksperimenti u gradnji institucija nisu nada za uspeh, naprotiv otvaraju nove dileme. Nisu nada niti za dobrobit gradjana niti za angazovanje medjunarodne zajednice. Kosovu trebaju nove institucije koje rade za integraciji a nikako za izolaciju Kosova. Treba shvatiti da velkiki ego za vlast moze odloziti stvaranje drzave Kosovo”, rekao je Thaqi, dok je novi premijer Ramush Haradinaj odgovorio.

“To sto bih rekao ovom prilikom je da sve stavove i vidjenja koje imamo posebno imacemo vremena i trenutaka kada cemo ih ujediniti za Kosovo, dok se istovremeno necemo zaustaviti da obezbedimo vlast u korist svih gradjana Kosova, ne samo onih koji su mi dali poverenje”, rekao je Haradinaj.

Na kraju sednice je odluceno da se vrlo brzo odrzi sednica Skupstine na kojoj ce novoizabrani premijer izneti program i strategiju nove vlade.

* * * * *

Obostrano zalaganje za medjusobnu saradnju osnovna je karakteristika reakcija predstavnika vlasti i opozicije posle danasnje sednice Skupstine Kosova na kojoj su izabrani predsednici Kosova, parlamenta i premijer vlade. Predstavnici srpskwe zajednice i dalje imaju rezerve posebno na premijera Kosova Ramusha Haradinaja.


U izjavama medijima odmah posle konstitutivne sednice Skuptine lider opozicije predsednik Demokratske partije Kosova Hashim Thaqi je kazao kako se nada da ce u narednom trogodisnjem periodu vlast i opozicija imati vise tacaka na kojima ce saradjivati nego gde ce ispoljavati razlike, posebno imajuci u vidu procese kroz koje u ovom periodu treba da prodje Kosovo.

“Mislim da je Kosovo danas polozilo jos jedan ispit u ostvarivanju standarda izborom institucija, uprkos proceduralnim primedbama, Mi cemo biti jaka opozicija, opozicija koja ce nuditi projekte za unapredjenje politickih procesa i stvaranje drzave Kosova i zelim da imamo mnogo tacaka saradnje nego neslaganja za pozicijom”,kazao je Thaqi.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova je obecao saradnju izmedju vlasti i opozicije u pitanjima od krucijalnog znacaja za Kosovo i istako kako je Kosovo sposobno da obezbedi demokraciju koja ce omoguciti ostvarivanje odnosa vlasti i opozicije.

“Danas smo zaokruzili odlicne rezultate izbora koje smo imali. Izabrali smo predsednika Kosova, predsednika parlamenta, premijera i vladu Kosova”, rekao je predsednik Rugova i istakao da ce se, kako je izjavio i na sednici Skupstine, zalagati za jedinstvo naroda i saradnju sa svim politickim snagama. U krucijalnim pitanjima kao sto je nezavisnost mi smo svi zajedno, kazao je predsednik Rugova.

Obavezu saradnje sa opozicijom je podvukao i premijer Kosova Ramush Haradinaj.

“Obecavam da cu raditi za sve gradjane Kosova bez razlike”, rekao je Haradinaj i dodao kako ce vlada biti otvorena za sve strcunjake ne samo sa Kosova. O najznacajnijim pitanjima mi cemo naci nacina da saradjujemo sa opozicijom, rekao je premijer Haradinaj.

Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanovic ocenjuje kako je ovakav sastav institucija bio ocekivan, ali istice kako ova liste ima i zadrzava rezerve u odnosu na premijera Haradinaja.

“Nase rezerve prema premijeru su i dalje ostale. Naime, od novog premijera se ocekuje da odgovori, da uspostavi nekakve nove odnose sa srpskom zajednicom, a mi cisto sumnjamo da ce s obzirom na njegovu proslost to biti moguce. Ogromno je nepoverenje i ne mislim da ce se to lako prevazici. Konacno mislim da ce novi premijer tesko uspostaviti nove odnose i dijalog sa Beogradom, koji se smatra jednim od osnovnih prioriteta u standardima i trece, rezerve i nepoverenje koja izrazava Evropska unija i NATO ukazuju na to da ce novi premijer sem problema sa Beogradom imati vrlo losu ili gotovo nikakvu saradnju sa NATO-m i EU. Sta ce onda raditi novi premijer ?”
Tokom danasnje sednice Skupstine lider Gradjanske inicijative Srbija Slavisa Petkovic nije doveo u pitanje izbor institucija Kosova, vec se zalozio da vlada Kosova ucini vrlo konkretne pomake u ostvarivanju zahteva kosovskih Srba, prije svega u oblasti povratka raselenjih.
XS
SM
MD
LG