Dostupni linkovi

Nastavljeni protesti u Kijevu


Ukrajinska opozicija danas je zatrazila hitno zasjedanje parlamenta od kojeg se zahtijeva da smijeni clanove drzavne izborne komisije koja je jucer objavila da je dosadasnji premijer i favorit Moskve, Viktor Janukovic, osvojio oko tri posto glasova vise od kandidata opozicije Viktora Juscenaka, i postao novi predsjednik drzave. Trazi se takodjer da zbog uocenih nepravilnosti izbori u nekoliko okruga budu ponisteni. Opozicija tvrdi da ce odrzavati mirne prosvjede sve dok vlasti ne odgovore na njezine zahtjeve koje je objavio, sluzbeno porazeni predsjednicki kandidat, Viktor Juscenko.

"Nadam se da ce 226 zastupnika u parlamentu dici ruke i reci izbornoj komisiji da je ucinila isto sto i njezini ogranci u provinciji – da je prekrsila zakletvu koju je dala kada je preuzela duznost. Pozivam vas da mirno i organiziramo krenemo pred drzavni parlament", porucio je Viktor Juscenko.

Poziv je upucen masi demonstranata koji u centru Kijeva prosvjeduju zbog navodne izborne prevare. Unatoc velikoj hladnoci, noc je na glavnom trgu pod satorima provelo oko 1,500 ljudi. Danas do podne, pridruzilo im se jos vise od 100,000 prosvjednika.

Javnu i glasnu podrsku Juscenko bi mogao dobiti veceras na kijevskom stadionu, tokom utakmice Lige evropskih nogometnih prvaka koju ce domaci Dinamo protiv Rome igrati ispred 100,000 gledatelja.

Tri grada na zapadu zemlje, ukljucujuci i drugi po velicini, Lvov, sinoc su otkazali poslusnost centralnoj vladi i objavili kako je njihov predsjednik Viktor Juscenko. Oko 3,000 prosvjednika u tom je dijelu zemlje blokiralo glavnu autocestu koja vodi ka Poljskoj. Medjutim, istocni dio Ukrajine, u kojem se vecinom govori ruski i prizeljkuje jaci oslonac na Moskvu, ne podrzava zahtijeve opozicije i vjeruje da su izbori okoncani povjedom Viktora Janukovica. Cestitike koje su mu uputili predsjednici Rusije i Bjelorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukasenka, ojacavaju taj dojam.

No o tome, da tvrdnje ukrajinske opozicije o neregularnosti izbora mogu imati utemeljenje danas svjedoce i reakcije medjunarodne zajednice. U jasnom ih je upozorenju prenio Bernard Bot, ministar vanjskih pozlova Nizozemske koja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

"Ozbiljno razmatramo rezultate ovih izbora za koje znamo da nisu provedeni u skladu s medjunarodnim standardima. Mjere koje cemo u ovoj fazi poduzeti ukljucuju nas kontakt s vladom Ukrajine i s njezinim ambasadorima u drzavama Evropske unije kojima ce biti prenesena nasa poruka – ne prihvatamo rezultate izbora i mislimo da su neregularni", izjavio je nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot.
XS
SM
MD
LG