Dostupni linkovi

Domaće teme dominirale u poslednjem tv-duelu Bush – Kerry


Utisak je da su kandidati vise vremena posvetili na uzajamnim optuzbama, potkrepljenim zavidnom dozom statistike nego jasnoj definiciji onoga sto nude biracima. Procena americkih agencija je da su neopredeljeni glasaci i nakon zavrsnog duela ostali u nedoumici za koga da glasaju.

Kerry je optuzio Busha da je odgovoran za rat u Iraku, za nazadovanje ekonomije, pretvaranje budzetskog suficita u budzetski deficit, sve veci broj Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja i rapidno povecanje nezaposlenosti.

"Za poslednje 72 godine, ovo je prvi predsednik Amerike za vreme cijeg mandata je milion i sesto hiljada ljudi izgubilo posao", rekao je Kerry.

"Pod predsednikom Bushom, srednja klasa trpi dodatni teret poreza, dok su poreske obaveze manje samo za najbogatiji sloj", ocenio je Kerry. Kandidat demokrata je rekao da ce podrzati plan za ukidanje smanjenja poreza za Amerikance koji zaradjuju vise od 200.000 dolara godisnje i zadrzati postojeca smanjenja za gradjane sa malim i srednjim prihodima.

Bush je uzvratio da Keri nece ispuniti svoja obecanja i da ce, ako
bude izabran, porezi biti veci za sve. Poreske olaksice je naveo kao jedan od svojih jacih aduta: "Oni koji ovo slusaju vec znaju koje su beneficije od smanjenja poreza koje smo usvojili. Ako imate dete, imate poreske olaksice. Ako ste u braku, imate poreske olaksice. Ako uopste placate bilo kakav porez, imate poreske olaksice – a moj oponent je bio protiv sveta toga", rekao je Bush.

Demokratski izazivac Kerry je rekao i da je pet miliona Amerikanaca izgubilo zdravstveno osiguranje zbog Busove politike

"Deca sirom ove zemlje nemaju zdravstveno osiguranje, Mi smo najbotatija drzava na planeti i jedina industrijska zemlja na svetu u kojoj se tako nesto dogadja. Moj cilj je da omogucim da svi Amerikanci imaju zdravstveno osiguranje. Mi cemo omoguciti da svako ima isti paket zdravstvenog osiguranja koji su senatori i kongresemeni omogucili sebi", rekao je Kerry.

"Mnogi dolaze da rade u ovoj zemlji. Ako vam je izbor da zaradite 50 centi na sat u Meksiku, recimo, ili 5 dolara i 15 centi u Americi, docicete ovamo jer cete ovde zaraditi hleb za svoju porodicu", rekao je Bush.

Iako su teme duela bile iz domena unutrasnje americke politike, kandidati su zahvatili i americku spoljnu politiku, odnosno rat protiv terorizma.

"Ovaj predsednik nas je, nazalost, gurnuo u rat i kreirao spoljnu politiku koja nam je rasterala saveznike", argumentovao je Kerry.

"Moj oponent je ovog vikenda govorio kako terorizam moze da se redukuje, uporedjujuci ga sa prostitucijom i ilegalnom kockom. Takvo stanoviste je veoma opasno", izjavio je Bush.

"Sest meseci nakon sto je rekao da ce Osama bin Laden biti uhvacen ziv ili mrtav, ovaj predsednik je upitan: "Gde je Osama bin Laden?" Odgovorio je: "Ne znam, zaista ne razmisljam o njemu toliko, ne interesuje me". Nama treba predsednik koji je na ozbiljan nacin fokusiran na istinski rat protiv terorizma", rekao je Kerry.

Demokratski senator je, kako ocenjuje AFP, u zavrsnoj predizbornoj debati za predsednicke izbore pokazao da moze da se nosi sa Bushom, a ovaj je pokusao da svog protivnika predstavi kao opasnog levicara u raskoraku sa nacijom.
XS
SM
MD
LG