Dostupni linkovi

ZAGREB


Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić prisustvovali su danas u Zagrebu otvaranju dvodnevne konferencije pod nazivom "Budućnost jugoistočne Europe – Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i Crne Gore i perspektiva evropskih integracija".
Obojica su izjavila, među ostalim, da se zalažu za promenu Dejtonskog mirovnog sporazuma što, kako su rekli, predstavlja uslov za funkcionalnost Bosne i Hercegovine kao države.
Predsednik zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović je otkazao dolazak na skup koji organizuju Igmanska inicijativa – koordinacija nevladinih organizacija iz ovih četiriju država i hrvatska nevladina organizacija Građanski odbor za ljudska prava.
Igmanska inicijativa predstavlja grupu od oko 140 nevladinih organizacija iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Organizacija je tako nazvana nakon što je aprila 1995, u vreme rata u BiH grupa od 38 intelektualaca i antiratnih aktivista iz Srbije i Crne Gore putovala dva dana preko Mađarske i Hrvatske, a zatim i planine Igman do Sarajeva.
XS
SM
MD
LG