Dostupni linkovi

Romi – najveći gubitnici u proračunu


RSE
''Dio općina sa većinskim srpskim stanovništvom u ratom pogođenim dijelovima Hrvatske nema novaca ni za najosnovnije funkcioniranje'', upozorio je na Odboru za ljudska prava saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupavac. On je zatražio da im se u rebalansu proračuna pomogne.
PUPAVAC
Općina Gvozd se zatekla u situaciji da ima na žiro računu dvije tisuće kuna. Dio tih zahtijeva je uvažen, a dio nije, kao što je slučaj sa općinom Plaški gdje općina nema izvore prihoda kakve je imala prošle godine kada je Behtel bio na tom području i kada su se prihodovala određena sredstva od zarada ljudi koji su radili na tom području.
RSE
''Vlada će intervenirati iz pričuve'', najavio je pomoćnik finansija Niko Rajić. Pupavac je upozorio da u Plaškom nema ni jednog proizvodnog pogona, a jedini zaposleni su u državnoj i javnoj službi. Pola od njih, niti ne živi u Plaškom, pa tamo i ne plaća porez za punjenje općinskog proračuna. Ovoga puta problem će biti riješen intervencijom iz državne pričuve, međutim Sporazum o suradnji SDSS-a i HDZ-a predvidio je formiranje posebnog fonda za razvoj ratom pogođenih krajeva. ''Nešto je novca izdvojeno'', kaže Pupavac ''ali nema niti jedinstvenog nadzora, niti strategije''.
PUPAVAC
Na žalost, ta posebna budžetska stavka nije osigurana u proračunu i mi zbog toga insistiramo da se najprije utvrdi gdje su ta sredstva, a onda, nakon toga, bi smo uz pomoć odbora i drugih zastupnika pokušali vidjeti kako da se osigura nadzor nad tim sredstvima i njihovo usmjeravanje za ono što je bila inicijalna ideja sa fondom.
RSE
Ni u proračunu, ni u rebalansu proračuna, nema posebne stavke?
PUPAVAC
Na žalost nema. Postoje posebne stavke u pojedinim ministarstvima. Da bi sredstva bila koncentrirana i da bi država imala poseban odjel koji bi se time bavio - toga nema.
RSE
Mnogo veći gubitnici u ovogodišnjem proračunu su Romi. Bivša je vlada prošle godine napravila ambiciozan nacionalni program za Rome, od zapošljavanja i obrazovanja, pa na dalje. Na žalost, ni u proračunu, ni u njegovom rebalansu, nije za njegovu provedbu osigurano ni približno dovoljno sredstava.
XS
SM
MD
LG