Dostupni linkovi

Mediji su (opet) krivi


Pisalo je sasvim jasno u izvještaju da je povodom odustajanja krivičnog gonjenja zamjenika državnog tužioca Vlada pretrpjela izvjestan gubitak kredibiliteta u međunarodnoj javnosti, ali nikako da je izgubila povjerenje javnosti i međunarodne zajednice, kao što je, na žalost, osvanulo u današnjim medijima. Ja sam kontrolisao englesku verziju toga i sasvim je jasno da se tamo ukazuje da je Vlada izgubila u tom vremenu i trenutku i da je pretrpjela izvjestan gubitak povjerenja i to je jedna konstatacija sa kojom mi ne moramo da se složimo, ali je činjenica da je ta konstatacija drugačija od one koja se pojavila i osvanula u medijima

RSE: Povodom posljednjeg izvještaja Stejt Dipartmenta o trgovini ljudima, u kojem se zvaničnoj Podgorici prebacuje da u Crnoj Gori nema bitnog napretka u borbi protiv ovog vida organizovanog kriminala, danas se nije oglasio ni državni tužilac Vesna Medenica, ni nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Aleksandar Moštrokol.

Komentarišući izvještaj Stejt Dipartmenta, ministar inostranih poslova Dragiša Burzan za naš program kaže da je on kompilacija pozitivnih i negativnih stavova o Crnoj Gori.

BURZAN: Da u osnovi se vidi jedan ogroman rad koji je uložen u posljednjoj godini. Ja sam ubijeđen u radikalizaciju tog problema i sasvim je jasno da je Crna Gora preduzela niz koraka. Očigledno da Stejt Dipartment to ne doživljava još uvijek kao dovoljno. Ima tu i u vezi te konačne klasifikacije i činjenice da se neke stvari pomijeraju u vremenu zbog toga što se to odnosi na prethodni period. Najnovije stvari koje su urađene nijesu uključene, međutim, biće uključene u sljedeći izvještaj. Ono što želim da kažem je da Crna Gora mora i hoće raditi zajedno sa Stejt Dipartmentom i sa svim onim u Americi i uopšte u međunarodnoj zajednici koji rade na tom problemu, da će dati dužu energijiu Vlada Crne Gore i druge strukture u razriješavanju tog problema koji je očigledno regionalni i, na žalost, Crna Gora ne iskače iz tog regionalnog okvira i okvira u kojem ne moramo to shvatiti pozitivno, ali i jeste i činjenica je da su i neke zemlje Evropske unije uključene u tu grupu.

Takođe, želim da iskažem jedan stav prema senzacionalističkom pisanju medija oko toga. Na žalost, čak i sam stav oko kredibiliteta crnogorske Vlade je veoma loše preveden i imao je senzacionalistički pristup. Pisalo je sasvim jasno u izvještaju da je povodom slučaja, odnosno, odustajanja krivičnog gonjenja zamjenika državnog tužioca Vlada pretrpjela izvjestan, dakle, neodređen gubitak kredibiliteta u međunarodnoj javnosti, koja jeste jedna od posljedica sasvim nužnih, uzimajući u obzir medijsku kampanju koja se oko toga digla, ali nikako da je izgubila povjerenje javnosti i međunarodne zajednice, kao što je, na žalost, osvanulo u današnjim medijima i jednom konstatacijom kojom se manipuliše.

Ja sam kontrolisao englesku verziju toga i sasvim je jasno da se tamo ukazuje da je Vlada izgubila u tom vremen i trenutku i da je pretrpjela izvjestan gubitak povjerenja i to je jedna konstatacija sa kojom mi ne moramo da se složimo, ali je činjenica da je ta konstatacija drugačija od one koja se pojavila i osvanula u medijima.
XS
SM
MD
LG