Dostupni linkovi

Hapšenje Karadžića i Mladića uvjet za ulazak BiH u Partnerstvo za mir


RSE
Bosna i Hercegovina je u velikom dijelu ispunila sve uslove u oblasti reforme odbrane, kao i političke zahtjeve, kada je u pitanju prijem u program Partnerstvo za mir, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, nakon suseta sa generalnim sekretarom NATO-a. Jedini izuzetak, kaže Tihić, jeste izostanak pune saradanje sa Haškim tribunalom.
TIHIĆ
Kada je u pitanju suradnja sa Haškim tribunalom, to je uvjet koji nismo ispunili, prvenstveno zbog nepotpune suradnje Republike Srpske sa Haškim tribunalom. Takođe smo razgovarali o predstojećoj zamjeni snaga Sfora, snagama Evropske unije i formiranju štaba NATO-a u Sarajevu. Potvrdili smo našu opredijeljenost i podršku da snage Sfora budu zamijenjene snagama Evropske unije i da se formira štab NATO-a, jer smatramo da su sigurnosne prilike u zemlji takve da se to može učiniti još na istanbulskom samitu. Na kraju, vjerujem da predstavnici i NATO-a i Bosne i Hercegovine žele dvije stvari, a to je - punu suradnju sa Haškim tribunalom i hapšenje, što uključuje i hapšenje najtraženijih ratnih zločinaca, Radovana Karadžića i Ratka Mladića u narednih pet nedjelja i prijem Bosne i Hercegovine u Partnerstvo za mir.
RSE
Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Schefer pohvalio je veliki napredak u oblasti reforme odbrane u BiH, te naglasio da povlačenje snaga Sfora ne znači da će NATO zaboraviti Bosnu i Hercegovinu.
Tek, najvažnija tema današnjeg razgovora bila je prijem u program Partnerstvo za mir i hapšenje haških bjegunaca, ocjenio je Skhefer.
SCHEFER
Koristim priliku da, zajedno sa vašim predsjednikom, istaknem kako predstojećih pet sedmica, prije samita u Istanbulu, treba itekako dobro iskoristi na ovom području. Red poteza, koji se poštuje u Sjevernoatlantskom savez jeste: prvo hapšenje optuženih za ratne zločine, pa tek onda prijem u program Partnerstvo za mir. Ako se ne desi nešto izuzetno značajno u narednih pet sedmica, izgledi za prijem BiH u Partnerstvo za mir u Istanbulu su veoma loši, skoro jednaki nuli.
RSE
Na pitanje da li zaista vjeruje da će dva najtraženija haška bjegunca - Radovan Karadžić i Ratko Mladić - biti uhapšeni u naredenih pet sedmica, generalni sekretar je kratko odgovorio:
SCHEFER
Odgovor je definitivno da. Ta situacija i dalje zbunjuje NATO, a to je činjenica da za devet godina niti jedan optuženi ratni zločinac nije uhapšen.
RSE
I od člana Predsjedništva BiH Borisava Paravca zatraženo je da se izjasni da li je optimista kada je u pitanju hapšenje Radovana Karadžića u narednih pet sedmica?
PARAVAC
Mislim da se u Republici Srpskoj mijenja klima u tom pogledu i da se mijenja procedura, da je MUP Republike Srpske aktivniji.
XS
SM
MD
LG