Dostupni linkovi

Inspektori u Severnoj Koreji


Poseta inspektora IAEA je prva otkako je u decembru 2002. godine severnokorejski režim zabranio rad stručnjacima agencije Ujedinjenih nacija. U naredna tri dana oni će razgovarati o zatvaranju nuklearnih postrojenja u Jongbjongu. Reč je o prvoj etapi multilateralnog sporazuma koji je 13. februara potpisan u Pekingu, a kojim se Severna Koreja obavezala da će prekinuti nuklearne aktivnosti. Šef delegacije Oli Hejnonen izrazio je umereni optimizam uoči polaska iz Pekinga da će Severna Koreja uraditi ono što je od nje zatraženo.

"Sada putujemo u Pjongjang da pregovaramo načine provere procesa zatvaranja glavnog nuklearnog reaktora Jongbjong. Vraćamo se u subotu i videćemo kakav će biti ishod", kazao je Hejnonen.

Poseta delegacije Međunarodne agencije za atomsku energiju usledila je samo dan nakon saopštenja vlasti u Pjongjangu da su se stekli svi uslovi za otpočinjanje sprovođenja multilateralnog sporazuma iz Pekinga. Pjongjang je dosad odbijao da ispuni sporazum tražeći da mu prethodno bude odblokirano 25 miliona dolara iz banke u Makau, zamrznutih posle istrage o pranju novca koju je sprovelo američko ministarstvo finansija.

Severna Koreja je, posle više rundi multilateralnih pregovora, u februaru pristala da zatvori nuklearni reaktor Jongbjong u zamenu za ekonomsku pomoć, uključujući 50.000 tona goriva, postepeno ukidanje trgovinskih sankcija i brisanje sa američkog spiska "otpadničkih" država koje sponzorišu terorizam.

U međuvremenu, Južna Koreja je danas objavila da će nastaviti pomoć u pirinču Severnoj Koreji, dan pošto je Pjongjang rekao da će početi da ispunjava pomenuti sporazum. Južna Koreja je suspendovala regularnu pomoć u hrani kada se Pjongjang oglušio o opomene međunarodne zajednice i izveo probno ispaljivanje raketa jula 2006. Tri meseca kasnije, Severna Koreja je ispalila prvu atomsku bombu što je izazvalo osudu u svetu i finansijske i trgovinske sankcije UN-a.

Severna Koreja se dugo bori sa hroničnom nestašicom hrane zbog loše poljoprivredne politike i klime.
Glad tokom devedesetih godina usmrtila je najmanje 10 procenata od 22 miliona žitelja samoizolovane staljinističke države, kažu agencije za pružanje pomoći.

Bez obzira na otopljavanje u odnosima Severne Koreje i Zapada oko nuklearnog naoružanja, režim u Pjongjangu je nastavio žestoko da kritikuje Južnu Koreju, SAD i Japan o drugim pitanjima.Tako je danas severnokorejska ambasada u Pekingu prikazala jednu ženu koja tvrdi da je kidnapovana 2003. godine i odvedena u Japan. S druge strane, Severna Koreja je priznala da su njeni agenti oteli 13 Japanaca 2002. godine. Petoro je vraćeno, dok za preostalih 8 Pjongjang tvrdi da su umrli.
XS
SM
MD
LG