Dostupni linkovi

Reakcije na privodjenje Bešlagića


Milad OBRADOVIC, Nebojša BUGARINOVIC

Privođenje Selima Bešlagića na osnovu međunarodne potjernice Interpola, za njegove kolege iz Socijaldemokratske partije BiH predstavlja presedan jer je prvi put uhapšen poslanik državnog parlementa. Pak, lider SDP-a Zlatko Lagumdžija smatra da se u ovom slučaju prije svega radi o pravu svakog bh. građanina da ne dolazi u stanje pravne nesigurnosti:

«Ne radi se o hapšenju pripadnika jednog naroda, jer se radi o nezakonitom postupku, neprimjerenom postupku - neću ja sad utvrđivati nezakonitost - u kojem od četiri čovjeka o kojima je riječ - da budem pošten pet, peti je umro - njihov zajednički imenitelj je da su svi iz jednog grada, da su svi iz jedne političke partije. Ali to nije bitno. Njihov zajednički imenitelj je da su među ta četiri čovjeka bila - i jesu - dva Bošnjaka, jedan Srbin i jedan Hrvat.»

Član Saveza nezavisnih socijaldemokrata Drago Kalabić misli upravo suprotno. Kaže da su u BiH hapšeni i predsjednici entiteta i državni ministri i poslanici, te brojni bh. građani koji nisu imali priliku da se nekom žale, za razliku od Selima Bešlagića koji je priveden na osnovu Interpolove procedure:

«Interpol jasno ukazuje na pravila ponašanja i jasno je na koju se zakonsku proceduru poziva. Ona važi za sve građane BiH, važi za gospodina Bešlagića i za poslanike u RS-u i za člana Predsjedništva iz RS-a i za premijera iz Hercegovačko-neretvanskog kantona i za sve ostale. Znači, Interpol apsolutno, ono što sam ja vidio, nije prekršio proceduru. Mi smo kazali da neprincipijelno je ovo. Vrlo ružna poruka ide da nisu svi građani ove zemlje jednaki pred zakonom i to je najopasnije - i ide poruka da se pokušava stvoriti određena većina koja bi kontrolisala pravosuđe u BiH i rad policijskih struktura isključivo u interesu jednog naroda.»

Za Bakira Izetbegovića, potpredsjednika Stranke demokratske akcije, slučaj Bešlagić je tek povod za priču o hapšenju pripadnika Armije BiH:

«Odgovarao je Sefer Halilović, komandant Armije BiH, pa će odgovarati Rasim Delić, komandant Armije BiH, pa će odgovarati Atif Dudaković, komandant Armije BiH - odgovaraće pred bosanskim sudom, pa će možda biti oslobođen. Pa je na vrlo grub način branilac Srebrenice gospodin Orić bio uhapšen, izvaljen je prozor njegovog auta, izvučen je napolje itd. Ali da se čovjek koji je branio Tuzlu poslije onoga što se desilo u Bijeljini, pa zatim u Brčkom od te armije odvede u zemlju koja štiti ratne zločince, koja je imala tamo Karadžića i Mladića pa ih nije isporučila godina, da se sad Bešlagić isporuči - to ne ide, to ne možemo raditi i trebamo štititi sve ove građane. I mislim da ljudi upravo iz RS-a trebaju biti zainteresirani da se štite od toga da ih počnu voditi na ovakav način u susjedne zemlje, recimo u Zagreb.»

Slavko Jovičić, član Saveza nezavisnih socijaldemokrata, napominje da se pod plaštom svih građana BiH želi isforsirati samo jedan slučaj - slučaj Bešlagić:

«Naravno da će uvijek biti ovdje polemike da je gospodin Bešlagić junak, heroj, kako hoćete, za bošnjački narod jer je branio Tuzlu. Za srpsku stranu će biti odgovoran za počinjene zločine, ali ćemo to ostaviti pravosudnim institucijama da oni dokažu, a ne da mi sad fosiramo priču je li ili nije. Zato ne smijemo se upuštati u komentare prije nego što to pravosudne institucije ne urade.»

Predsjedavajući Predstavničkog doma bh. parlamenta Beriz Belkić privođenje Selima Bešlagić procjenjuje kroz prizmu uznemirenosti, kako kaže, jednog začajnog dijela bh. javnosti koje s pravom očekuje odgovore državnih organa:

«Da se tiče interesa svih građana sa stanovišta prava na fer, pravedan, korektan postupak, transparentan postupak u svakoj sličnoj situaciji, ili u konkretnoj u kakvoj je bio gospodin Selim Bešlagić.»

Iz beogradske perspektive

Međunarodna poternica na osnovu koje su prošle nedelje u policiju privedena, pa posle puštena na slobodu, trojica tuzlanskih funkcionera podignuta je još pre 2000. godine i ne poklapa se sa listom osumnjičenih u istrazi koju sada vodi Specijalno tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu, izjavio je u razgovoru za naš radio portparol tužilaštva Bruno Vekarić:

“Poternica je raspisana ranije i ona nema veze sa ovim našim konkretnim predmetom, nije skinuta poternica jer ne znamo šta će se desiti u predmetu, pretpostavljam da je to razlog. Pošto je predmet ponovo došao kod nas na njemu se radi, Već je Jurišić uhapšen i na njemu se intenzivno radi.”

RSE: Jurišić je samo jedan od šestorice za kojima je raspisana međunarodna poternica?

“Jeste, i ne znam da li su za svima raspisane poternice ali je on jedan od šestorice koji su na našem zahtevu za sprovođenje istrage. Da bismo tražili izručenje treba da postoji konkretna sumnja za određeno lice, da se vodi određeni postupak. Mi ovde još uvek nemamo definuisano koja su to lica tamo uhapšena. Oni su uhapšeni na osnovu neke stare poternice a i tamo postoji neka politička kombinatorika pa su ih sada priveli da bi se dokazalo da su državljani Bosne i da ne mogu da ih izruče, te da bi se reagovalo po toj crvenoj interpolovoj poternici. Mogu samo da vam kažem da u našem predmetu Jurišića i ostalih sve funkcioniše kako treba ovde u Beogradu, istraga je u toku i na osnovu toga će se preduzimati određene radnje, raspisivati poternice za ovim licima koja su kod nas osumnjičena. Ona se ne poklapaju sa listom lica koja su hapšena u Bosni. Šta se dešava sa tim u međuvremenu, stvarno ne znam.”

Portparol tužilaštva za ratne zločine kaže da su očigledni pokušaji da se i ovaj slučaj ispolitizuje:

“Bosanska policija je njih mogla u svako doba da privede povodom te poternice, pošto ona egzistira već dosta dugo. Postoji neka igrarija u koju ja sada ne želim da se upuštam, ovde je postojala nekada a sada tamo. Suština predmeta je da bi sada bosansko pravosuđe trebalo da zaista krene ozbiljno u taj postupak, da napravi istragu pošto su potencijalni počinioci u najvećem broju na teritoriji Bosne i da uđe u taj predmet koji predstavlja jedan od najtežih zločina počinjenih nad vojnicima, ako baš hoćete - po nacionalnostiu - nad Srbima.”

U Srbiji je 11. marta ove godine po međunarodnoj poternici uhapšen Ilija Jurišić, takođe ratni član kriznog štaba Stanice javne bezbednosti u Tuzli, a na poternici se još nalaze Mehmed Bajrić i Muhamed Brkić. Sva šestorica se sumnjiče da su odgovorni za ubistvo oko 200 vojnika koji su se razoružani povlačili iz tuzlanske kasarne, kao i napad na Banoviće, obližnje mesto u kome je zarobljeno i zlostavljano više od 800 srpskih civila.
Izvor Radija Slobodna Evropa iz Specijalnog suda podseća da su proteklih godina svi predmeti koji se tiču ratnih zločina ponovo pregledani, ponovo su urađene istrage i razmotreni dokazi. Tek u slučaju da se potvrde sumnje da su trojica Tuzlaka "počinili krivično delo korišćenja zabranjenih sredstava ratovanja", optužnica će biti podignuta, kaže izvor našeg radija.
XS
SM
MD
LG