Dostupni linkovi

Ćutanje zvanične Prištine


Još uvek nema zvaničnog zahteva o mogućnosti odlaganja rešenja i nastavku pregovora o statusu Kosova i stoga nema zvaničnog stava Prištine, izjavio je portparol kosovskog Pregovaračkog tima Skender Hiseni.

I dok se u medjunarodnim krugovima razmatra ali i podržava odlaganje donošenja odluke o statusu, Pregovarački tim Kosova čeka zvaničnu potvrdu.

“Pregovarački tim nije dobio zahtev i zato ne želi da komentariše. Ukoliko bude zahteva za novim razgovorima onda će tim izaći sa jasnim stavom”, rekao je Hiseni.

Odlaganje donošenja rešenja o statusu predložio je najpre predsednik Francuske Nikola Sarkozi, uz naznaku da konačno rešenje treba da bude nezavisnost ali da još treba pregovarati sa Rusijom kako bi odustala od upotrebe veta u Savetu bezbednosti UN.

Politički analitičar Iljir Dugoli, kaže da je sada sasvim jasno da će odlaganja biti.

“Bez sumnje doći će do daljeg odlaganja”, kazao je Dugoli ističući da su velike šanse da se pregovori na relaciji Priština-Beograd nastave.

“Ne zna se o čemu će razgovarati, da li će to biti napori da se Rusija privoli na rešenje, da se osnaži stav Evropske unije ili će doći do otvaranja nekih delova Ahtisairjevog plana, što je najrizičniji deo posla”, kazao je Dugoli.

Medjutim, kosovski pregovarači su izrazili protivljenje novim pregovorima o predlogu izaslanika Martija Ahtisarija.

“Razmatranje predloga je potpuno neprihvatljivo. Skupština Kosova je usvojila taj dokument i ekipa insistira i odlučna je da se što pre mora usvojiti nova rezolucija na osnovu Ahtisarijevog plana”, kaže Hiseni. On nije komentarisao mogućnost usjavanja nove privremene rezolucije.

Ipak u tom pogledu, analitičar Iljir Dugolli smatra da za proces nije dobro donošenje privremenih rešenja.

“Ja sam protiv improvizovanih rešenja, do sada je njih bilo puno kao na primer kupovina vremena, a čekalo se na konačno rešenje”, kaže Dugoli.

Inače, portparol Pregovaračkog tima je istakao da se ne može beskonačno čekati, te upozorio da bi Kosovo moglo biti primorano na neke alternativne puteve, kao što je jednostrano proglašenje nezavisnosti, i pored toga što se Kosovo zalaže za rešenje putem UN. Dugoli ne odbacuje takvu mogućnost, uz ocenu da ako do toga i dodje onda će se to desiti uz podršku medjunarodne zajednice.
XS
SM
MD
LG