Dostupni linkovi

Podjela karata izmedju Fataha i Hamasa?


Mir kao da se vratio u područje u kojem je proteklih dana vlada kaos, nasilje, smrt. Sukobi militantnog Hamasa i umjerenog Fataha ostavili su iza sebe više od 100 mrtvih. Hamas je, primjećuju analitičari, sa nevjerojatnom lakoćom pobijedio svoje suparnike iz Fataha, te su se pripadnici oružanog krila toga pokreta rasporedili unutar al Mountade, predsjedničkog kompleksa gdje se nalaze uredi šefa Palestinske samouprave Mahmuda Abbasa. Borci Fataha su se povukli, neki su zarobljeni, pojedine agencije su javljale da je bilo i egzekucija, no posljednje vijesti govore da je Hamas spreman osloboditi zarobljene, medju kojima ima i nekoliko visoko pozicioniranih pripadnika službi sigurnsoti predsjednika Abbasa.

Po svemu sudeći područje palestinske samouprave zapravo je podjeljeno na dva djela. Pojas Gaza, koji graniči sa Egiptom, sada je pod kontrolom hamasa, islamističkog pokreta koje gaji bliske veze sa Sirijom i Iranom, dok je Zapadna Obala, na kojoj živi većina palestinaca pod kontrolom Fataha, koji održava kontakte i sa zapadom i sa Izraelom.

Abbasu je nakon posljednjih dogadjaja ostalo malo prostora za djelovanje. U četvrtak navečer je Abbasov suradnik Abd al Rahim kazao da je predsjednik donio odluku o uvođenju izvanrednog stanaja i raspuštenju vlade Ismaila Hanie.

Premijer Hanija je brzo odgovorio, odbacujući odluku predsjednika Abbasa.

Ova vlada će nastaviti raditi na najbolji mogući način i neće odustati od odgovornosti koje ima prema palestinskom narodu.

Predsjednik Palestinske samouprave ima podršku Zapada, a pogotovo nakon što je Hamas pobijedio na izborima u janurau 2006. i ponovio kako nikada neće priznati državu Izrael čime su dovedeni u pitanje napori Zapada za mirnim rješenjem blisikoistočne krize . I sami Palestinci su posljednjih godinu i pol uskraćeni za veliki dio pomoći koji je zapad slao palestinkoj samoupravi. Egipt je danas pozvao Hamas da prihvati Abbasovu odluku da se raspusti i pralment i vlada što bi trebalo otvoriti put novim izborima.

Gaza i Zapadna obala
XS
SM
MD
LG