Dostupni linkovi

DEN HAAG


Penzionirani general Vojske Republike Srpske (VRS) Zdravko Tolimir, odbio se danas izjasniti o krivici po optužnici koja ga tereti za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubojstva, progon i prisilno premještanje bošnjačkog stanovništva Srebrenice u srpnju 1995. godine.
Tolimir je u Haškoj sudnici potvrdio da je dobio optužnicu na jeziku koji razumije i da ju je imao vremena pročitati. Prema njegovim riječima on je uhapšen u Srbiji,cime je opovrgnuo ranije službene tvrdnje da je uhapšen u BH, na teritoriju RS. U roku od trideset dana Haški tribunal će zakazati novo izjašnjavanje Zdravka Tolimira o optužnici.

BEOGRAD
Glavna tužiteljica haškog Tribunala Carla del Ponte počela je četvorodnevni posjet Beogradu razgovorom sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom. Razgovor je potrajao oko sat vremena, a nakon sastanka nije bilo izjava za javnost. Za danas su predvidjeni susreti Del Ponte i Rasima Ljajića, predsjednika Nacionalnog savjeta za suradnju sa Haškim sudom Rasimom Ljajićem, a potom sastanak s ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem.
Aktivisti pokreta moJA inIcijaTIva izveli su povodom posjeta Carle del Ponte, simboličnu blokadu državnih institucija Srbije pod nazivom: "Naše godine nisu za gubljenje! Mladića u Hag! Sad!", objavljeno je iz te nevladine organizacije.
Glavnu hašku tužiteljicu ispred vlade Srbije dočekalo je dvadesetak Srba sa Kosova koji su tražili da razgovaraju sa haškom tužiteljicom. Kada im je rečeno da Del Ponte nema vremena za razgovor s njima, zatražili su prijem u vladi Srbije.
XS
SM
MD
LG