Dostupni linkovi

Srbi i dalje za nastavak pregovora


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ne može tražiti od kosovskih Srba da prihvate Ahtisarijev plan pošto se njime narušava integritet države Srbije i dovodi u pitanje njihov ostanak na Kosovu. Ovo je stav predstavnika kosovskih Srba povodom najava da se u Savetu bezbednosti UN vode konsultacije o novoj rezoluciji i povodom podrške SAD Ahtisarijevom planu.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović kaže da je taj plan za kosovske Srbe neprihvatljiv, te ocenjuje da se on neće usvojiti u Savetu bezbednosti UN:

“Savet bezbednosti neće doneti doneti nikakvu odluku o prihvatanju Ahtrisarijevog plana, niti može da traži od Srba na severu Kosova prihvatanje takvog plana. Tako da su Rusi jasno najavili da će, i vetom ako bude bilo potrebno, odbaciti sadašnji američko-nemačko-engleski predlog nove rezolucije koja se ne može usvojti zbog mogućnosti veta stalnih članica Saveta bezbednosti. I čak i kada bi se donela odluka u Savetu bezbednosti, Srbi svakako ne bi mogli prihvatiti nešto što im ukida mogućnost da ostanu na svojim ognjištima.”

Predstavnik kosovskih Srba u beogradskom Pregovaračkom timu Goran Bogdanović kaže da je tokom pregovaračkog procesa i stalnih razgovora sa predstavnicima međunarodne zajednice isticano da je Ahtisarijev plan neprihvatljiv:

“Mi smo jedinstveni - kako Srbi na severu Kosova tako centralno Kosovo, Pomoravlje i Metohija, bez obzira što smo mi na severu kompaktna sredina. Ja mislim da je Ahtisarijev plan neprihvatljiv za sve Srbe na Kosovu, to smo vrlo jasno u svojim nastupima, sastancima i sa međunarodnim zvaničnicima i sa Albancima vrlo jasno istakli.”

Američki predsednik Džordž Buš ponovio je podršku planu Martija Ahtisarija o Kosovu, ocjenjujući da je to “ispravan put da se ide napred”. S druge strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da se Rusija zalaze za nastavak pregovora o statusu Kosova. Na ovakav podeljen stav svetskih sila prema statusu Kosova, kosovski Srbi reaguju ocenjujući da je nastavak pregovora najbolje rešenje.

Goran Bogdanović upozorava da međunarodna zajednica prihvatanjem Ahtisarijevog plana rizikuje da se međuetnički odnosi i dalje pogoršavaju:

“Amerika smatra da je taj plan dobar ali to je njihovo legitimno pravo. Mi smatramo da taj plan nije dobar, da može pogubno delovati na situaciju, na ionako loše međuetničke odnose. Prihvatanjem tog plana plana ti odnosi bi se još više pogoršali. Jer, ako mi nismo pod ovakvim prisustvom međunarodne zajednice uspeli da vratimo Srbe, da se poštuju osnovna ljudska i građanska prava, stvarno ne mogu da vidim kako se ta prava mogu poštovati u nezavisnom Kosovu.”

Milan Ivanović ističe da se kompromisom Vašingtona i Moskve može doći do rešenja ali da ne može biti promena granica države Srbije:

“Postoji mogućnost i postoji realnost da Rusi i Amerikanci ipak približe svoja stanovišta, ali da to bude nešto u skladu sa međunarodnim pravom i što bi bilo u pravom interesu obe strane, i srpske i albanske.”
XS
SM
MD
LG