Dostupni linkovi

Prvi zvanični američko-iranski susret


"Bagdad je domaćin sastanka SAD-Iran i nadam se da će ovaj susret označiti početak novog poglavlja i značajan korak za region", izjavio je irački premijer Al-Maliki uoči iransko-američkog sastanka. On je izrazio nadu da će u razgovorima "biti postignuto obostrano razumijevanje" na čijem će tragu uslijediti "novi susreti u cilju rješavanja aktuelnih problema".

Susret izmedju američkog ambasadora Ryana Crockera i njegovog iranskog kolege Hassana Kazemija prvi je zvanični susret na ovom nivou izmedju dvije zemlje nakon prekida njihovih diplomatskih odnosa 1980. Prije više od mjesec dana Washington i Teheran su se dogovorili da striktno ograniče razgovore na Irak i da ne pristupaju sporu oko iranskog nuklearnog programa.

Današnji dijalog vodi se na osnovama uzajamnog optuživanja. Washington naime tvrdi da Iran obučava i pomaže ekstremističke organizacije koje u Iraku napadaju američku vojsku. Teheran odbacuje optužbe, iako je američka vojska svoje tvrdnje potkrijepila zaplijenjenim iranskim oružjem. Teheran je, neposredno pred početak prvih bilateralnih pregovora uložio zvaničan protest Washingtonu zbog otkrivanja navodne američke špijunske mreže u Iranu. Ministarstvo vanjskih poslova zahtijevalo je od švicarskog ambasadora u Teheranu, Filipa Veltija da primi protestnu notu. Švicarskom ambasadoru, koji zastupa američke interese u Iranu je saopšteno da je otkrivena "mreža špijunskih aktivnosti" čiji su cilj, kako se navodi, bile sabotaže u zapadnom, jugozapadnom centralnom dijelu zemlje. Washington nije ni potvrdio ni demantirao ove optužbe.

Iran u riječi i slici
XS
SM
MD
LG