Dostupni linkovi

Aspirinom protiv karcinoma?


Feliks Hofman, nemački hemičar koji je doprineo pronalasku današnjeg aspirina, iste, 1897, izumeo je i heroin. Heroin se pokazao efikasnijim u smanjenju bola nego aspirin, međutim, ubrzo se iskazalo i pogubno dejstvo ovog narkotika. S druge strane, i sto godina nakon izuma otkrivaju se nova svojstva aspirina.
Na sastanku Američke asocijacije za istraživanja kancera, onkolog Aditja Bardia sa klinike Mejo prezentirao je studiju kojom je bilo obuhvaćeno 22 hiljade žena u menopauzi. Pokazalo se da je za 16 odsto smanjen rizik od kancera kod pacijetkinja koje su redovno uzimale aspirin. Pozitivno dejstvo ovog leka se umanjuje ukoliko se konzumira duvan. Slično istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Harvard je pokazalo da je rizik manji za čak 25 odsto.
Postavlja se naravno pitanje, ako aspirin ima tako blagotvorno dejstvo, zašto ga lekari ne prepisuju svim pacijentima?
Aditja Bardia objašnjava da se mora izbalansirati pozitivno dejstvo aspirina i rizici.

"Uzimanje aspirina povećava rizik od čira na želucu, krvarenja u stomaku. Aspirin može takođe izazvati jednu vrstu moždanog udara zbog krvarenja u glavi", kaže Bardia.

U slučaju ljudi koji su izloženi riziku od srčanog udara, lekari smatraju da pozitivni efekti uzimanja aspirina nadmašuju negativne. Stručnjaci još ne znaju koja bi bila prava doza aspirina za pacijente u slučaju kancera.

"Potrebno je ispitivanje po sistemu metode slučajnog uzorka. Ukoliko nalaz bude pozitivan onda će lekari opšte prakse moći redovno da ga prepisuju", kaže onkolog Aditja Bardia sa klinike Mejo.
XS
SM
MD
LG