Dostupni linkovi

Iran nastavlja razvoj nuklearnog programa


Iran nastavlja sa razvojem svog nuklearnog programa. Spreman je razgovarati sa Zapadom i uvjeriti ga da je riječ o mirnodopskom, a ne vojnom programu, ali Teheran ne pristaje na bilo kakve uvjete za otpočinjanje pregovora. Iranski šef diplomacije Manoucher Mottaki danas je kazao kako je faza uvjetovanja prošlost, te da bi međunarodna zajednica trebala shvatiti novu realnost.

Sjedinjene Američke Države i ostali ponavljaju da nema nastavka pregovora dok Iran ne prestane s obogaćivanjem urana.
Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack je upozorio kako je Iran odlučio ne prestati s obogaćivanja urana, te da će "to koštati iranski narod , iako tako nije moralo biti. Izgubit će poslove koje su trebali biti obavljeni, trgovinske ugovore, ali i investicije".

Iran, koji je izložen sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a zbog svog odbijanja da prekine rad na spornom nuklearnom programu , još je tijekom ožujka objavio da će pustiti 3000 centrifuga u Natanzu, što je po ocijeni eksperata dovoljno da se u tijeku jedne godine izradi atomsko oružje. Međutim, Mark Fitzpatrick, iz Instituta za strateške studije u Londonu tvrdi da se Iran samo hvalisa, te da on ne vjeruje da je ta zemlja ušla u industrijsku fazu proizvodnje nuklearnog programa.
I dr Reza Taghizadeh, profesor na sveučilištu u Glasgowu, također smatra kako Iran nije pružio dovoljno dokaza koji bi potvrdili izrečene tvrdnje u Natanzu:

"Iran je želio objaviti da je ušao u fazu u kojoj može proizvoditi nuklearno gorivo na industrijskoj osnovi, želeći time pokazati da je riješio neke tehničke probleme i da može proizvoditi obogaćeni uran. No, kako iranski dužnosnici nisu objavili i točan broj centrifuga koji su postigli, malo je teško vjerovati da je stvarno ušao u industrijsku proizvodnju. Tom objavom Iran je želio naglasiti kako će nastaviti sa svojim nuklearnim djelatnostima".

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinejad u ponedjeljak, je kazao da je iranski nuklearni program došao do "točke bez povratka", te upozorio da će daljnji pritisci međunarodne zajednice primorati Iran da prekine svoje članstvo u klubu zemalja potpisnica Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja. Službeni Teheran i dalje tvrdi da razvija isključivo mirnodopsku nuklearnu tehnologiju, da nema namjeru proizvesti atomsko oružje i ističe neopozivo pravo i slobodu Iranaca da posjeduju nuklearnu energiju. Režim je prošloga mjeseca tiskao i novac u slavu svojih nuklearnih dostignuća i, općenito, nastoji uvjeriti svoje građane da je ravnopravan partner međunarodnoj zajednici u svakoj situaciji, pa i u popriličnoj ekonomskoj izolaciji u kojoj se zemlja nalazi zbog UN-ovih sankcija.

Ne treba zaboraviti da Rusija nije Irancima isporučila gorivo za nuklearnu elektranu u Busheru, da je Washington pojačao vojni pritisak, šaljući drugi nosač aviona u Perzijski zaljev, a da razgovori o mogućem američko-izraelskom udaru ipak podižu tenzije u Iranu. Zato su mnogi analitičari skloni tvrditi da su fanfare iz Natanza da je Iran ušao u industrijsku fazu proizvodnje nuklearnog programa, zapravo u funkciji zauzimanje što bolje pozicije u razgovorima za Zapadom. Do pregovora, ističe većina stručnjaka, mora doći, bez obzira na sadašnje poprilično arogantne stavove Teherana.
XS
SM
MD
LG