Dostupni linkovi

Najveći skup europskih novinara


Godišnja skupština europskih novinara pod radnim nazivom „Promicanje temeljnih radnih prava za sve novinare: izazovi digitalne ere“, održava se do nedjelje u zagrebačkom Novinarskom domu.

Kršenje radnih prava novinara nije samo hrvatski problem, iako je Europska novinarska federacija posebno zabrinuta načinom kako se strani medijski vlasnici ponašaju sa svojim zaposlenicima u Hrvatskoj, kaže predsjednik Federacije, Arne Koenig:

„Skupština će raspraviti budućnost i kvalitetu novinarstva, kao i odnose između novinara i poslodavaca, pa zato mislim da se radi o vrlo važnom skupu”.

Hrvatsko novinarstvo ima otvorenih problema, ali ocjena Europske federacije je pozitivna, kazao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Dragutin Lučić - Luce:

„Naravno pohvale napretku hrvatskih medija. Sačuvan je Vjesnik ove godine. Ipak nije propalo poduzeće, pa ljudi i dalje rade i žive od toga.“

Najveći problem u hrvatskom novinarstvu je kršenje kolektivnih ugovora, njihovo ukidanje i donošenje mnogo restriktivnijih pravilnika, procjenjuje predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, Katja Kušec:

„To se u Hrvatskoj ne smije dogoditi, naročito u ovom trenutku kada smo na dobrom putu da postanemo punopravni članovi Europske unije.“
XS
SM
MD
LG