Dostupni linkovi

Potpisan ugovor o prodaji Telekoma Srpske


Kupoprodajni ugovor vrijedan 646 milona evra za 65 procenata dionica Telekoma Srpske potpisali su direktori Telekoma Srbija i Telekoma Srpske Draško Petrović i Slaviša Krunić, te direktor Direkcije za privatizaciju RS-a Vladimir Mačkić. Potpisivanju su prisustvovali i premijeri Srbije i RS-a Vojislav Koštunica i Milorad Dodik, predsjednik RS-a Milan Jelić, te članovi obiju vlada.

Premijer Koštunica kazao je kako je potpisivanje kupoprodajnog ugovora nastavak provođenja sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, a sve u okviru poštovanja Dejtonskog sporazuma:

„Nešto što zaista predstavlja čvrstu determinantu politike Srbije, i predsednika i Vlade Srbije i ministra spoljnjih poslova, je apsolutno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i kada je reč o suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, ali i kada je reč o strukturi BiH, sastavljene od dva entiteta.“

Premijer Dodik najavio je da će entitetska vlada sada izraditi razvojni plan utroška sredstava dobijenih od prodaje Telekoma Srpske:

„Naša namjera nije da ovaj novac ode u potrošnju. Naša namjera je da ovaj novac ode u investicije, da obezbijedi dugogodišnji razvoj.“

Sredstva od prodaje Telekoma trebala bi biti isplaćena na račun Vlade RS-a u roku od mjesec dana. Telekom Srbije kao kupac ima i obavezu ulaganja 50 miliona evra u Telekom Srpske u ovoj godini, te poštivanje kolektivnog ugovora u narednih pet godina.

Pored prodaje Telekoma, ministri saobraćaja Srbije i RS-a Velimir Ilić i Nedeljko Čubrilović potpisali su danas i ugovor o izgradnji novog mosta u ovoj godini na graničnom prelazu Rača, vrijedan 9 miliona i 300 hiljada evra. Radovi počinju u ponedjeljak, 22. januara, a sve troškove će snositi Vlada Srbije.
XS
SM
MD
LG