Dostupni linkovi

Stah od daljnje eskalacije sukoba u Iraku


Nova snimka vješanja Saddama Husseina u trajanju od pola minute pojavila se na internetu. Prikazuje tijelo bivšeg iračkog predsjednika na nosilima s ranom oko vrata, a u pozadini se čuje glas koji kaže "Požuri se!", što upućuje na to da je jedna osoba od snimatelja zatražio da brzo dovrši posao.

Iračka vlada već je ranije identificirala je dvojicu zatvorskih čuvara koji su navodno snimili mobitelima Sadamovo vješanje i tu snimku dostavili medijima. Prvi videozapis izazvao je val nasilja u Iraku i nove međuvjerske sukobe i strahuje se da bi druga snimka mogla imati jednako negativne efekte.

Gotovo u isto vrijeme iz Washingtona je potvrđeno da američki predsjednik namjerava poslati 20.000 vojnika u Irak, te da je to dogovorio sa iračkim premijerom Nurijem Al Malijjem, jer iračka vojska i policija još uvijek nisu osposobljene da samostalno garantiraju mir i sigurnost u zemlji.

Očekivano, reakcije američke javnosti, ali i demokartskog vodstva Kongresa na prijedlog Bijele kuće su negativne.
Demokratski senator Barack Obama je potvrdio da je o tome razgovarao s predsjenikom prošli tjedan:

"Izrazio sam mu svoje jasno i nedvosmilseno protivljenje povećanju broja vojnika. Smatram da 15.000 ili 20.000 vojnika neće promijeniti situaciju u Iraku. Ono što će je promijeniti je politički sporazum između shita, sunnita i Kurda."

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow namjeru Bushove administracije ovako je obrazložio:

"Predsjednik shvaća da mu je potrebna podrška javnosti, ali važno je postići međustranački koncenzus. Članovi Kongresa moraju biti toga svjesni, jer cijeli svijet promatra što se događa i važno je da ovo pitanje riješimo na ispravan način."

U samom Bagdadu od jutra traju snažne borbe. Iračka vojska i američke snage sukobile se u središtu grada sa pobunjenicima. Sukob je izbio kada su naoružane osobe napale vojnu kontrolnu točku u ulici Haifa, dijelu grada koji se smatra uporištem sunitiskih pobunjenika. Istodobno je UNICEF objavio da je jedan njihov zaposlenik ubijen u Bagdadu.
XS
SM
MD
LG