Dostupni linkovi

Pogubljenje prije Nove godine?


Huseinov odvjetnik Khalil-al-Dulaimi je potvrdio da je pozvan da pokupi Sadamove osobne stvari, dan ranije bivšem iračkom diktatoru je omogućen susret sa dvojicom polubraće. Svjetski mediji nagađaju da bi Saddam mogao biti pogubljen tijekom subote. Irački premijer Nuri Al Malki danas je prvi put javno progovorio o smrtnoj presudi i kazao da niko ne može spriječiti ni odgoditi izvršenje kazne. Sadamu je smrtna kazna potvrđena 26. prosnica.

"Naša uloga je završena. Počinje procedura primjene kazne i prema našem zakonu presuda mora biti izvršena u roku od 30 dana", rekao je predsjednik Prizivnog suda Arif Abd al Razag Shahin.

Hussein je na smrt osuđen 5. studenoga zbog toga što je zapovjedio ubojstvo 148 shitta u Dujailu 1982. godine. Dok je sudac čitao presudu Hasan je vikao

"Neka živi irački narod. Dole sa agentima i osvajačima. Bog je veliki, Bog je veliki", ponavljao je više puta.

Suđenje Sadamu Husseinu i sedmorici njegovih suradnika za maskar u većinski shitskom Dujailu počelo je 19. listopada 2005. U svom prvom pojavljivanju pred tribunalom, bivši irački diktator je kazao da sud ne priznaje i da zadržava legalno pravo da i dalje bude irački predsjednik. Tijekom suđenja vrijeđao je svjedoke obrane, a odugovačiti proces pokušao je i štrajkom glađu. Međunarodne organizacije više puta su upozorile da se sudski proces trebao odvijati pred međunarodnim tribunalom, ističući da irački sud nije u svom radu bio nepristran i nezavisan. Finski ministar vanjskih poslova Erki Tuomioja danas je ponovio da se EU protivi smrtnoj kazni i da se ni u slučaju iračkog dikatora ne bi trebala primjeniti.

Izvršenje kazne bi se trebalo dogoditi tijekom subote, iako službenih potvrda nema. Samo pogubljenje trebalo bi biti snimljeno, izjavio je irački savjetnik za nacionalnu sigurnost Mouffak al Rubaie, ali te snimke neće biti objavljene kako bi se izbjegli mogući prosvjedi Sadamovih pristaša.

U samom Iraku nasilje ne prestaje. Mnogi se plaše da bi Saddamovo pogubljenje moglo dodatno pojačati sukobe i izazvati višegodišnji krvavi građanski rat.
XS
SM
MD
LG