Dostupni linkovi

TEHERAN


Iran je osudio uvodjenje sankcija Saveta bezbednosti, zbog odbijanja da suspenduje svoj nuklearni program, ocenjujucci kaznene mere kao "nelagalne izvan nadlezznosti Ujedinjenih nacija".
Iranski ambasador pri svetskoj organizaciji Dzavad Zarif.
“Pokretanje pitanja iranskog nuklearnog programa za mirnodopske svrhe pred Savetom bezbednosti od strane nekoliko clanica, pre svega SAD, nema za cilj da pomogne u pronalazzenju ressenja. Njihova namera je da koriste Savet bezbednosti kao instrument pritiska i zastrassivanja u cilju prisiljavanja Irana da odustane od svojih prava", kazao je Zarif.
Savet bezbednosti UN jednoglasno je danas usvojio Rezoluciju kojom se Iranu uvode sankcije na trgovinu osetljivim nuklearnim materijalom i balisticckim raketama.
Takodje, zamrznuta su sredstva kljuccnih kompanija i osoba koje su u vezi sa iranskim nuklearnim programom.
Ukoliko Iran odbije da se povinuje tim zahtevima, Savet bezbednosti
che, kako se upozorava u Rezoluciji, usvojiti nove sankcije.
Britanski ambasador pri UN Dzouns Peri (Jones-Parry).
"Ova Rezolucija ukazuje na ozbiljnost situacije, ukljuccujucci i gubitak poverenja medjunarodne zajednice u namere Irana. Veoma je vazzno da vrata nisu zatvorena za Teheran. Ostajemo privrzzeni diplomatskom ressenju u pregovorima sa Iranom, ssto podrazumeva njegovu spremnost na saradnju", kazao je britanski ambasador Peri.
Ruski ambasador Vitalij Ccurkin, koji je odigrao kljuccnu ulogu u ublazzavanju sankcija, istakao je da ova rezolucija iskljuccuje upotrebu silu protiv Irana.
Sjedinjene Americcke Drzzave pozdravile su uvodjenje sankcija Iranu, ali su pozvale Rusiju, Kinu i druge zemlje na osstrije kaznene mere prema Teheranu, rekao je drzzavni podsekretar SAD Nikolas Berns.
XS
SM
MD
LG