Dostupni linkovi

Odlazi li međunarodna zajednica?


O povlačenju međunarodne zajednice iz BiH nema ni govora, tvrde u bh. ogranku nevladine organizacije Transparency International. To što je planirano ukidanje OHR-a i smanjenje snaga EUFOR-a, naglašava Srđan Blagovčanin, ne znači i povlačenje međunarodne zajednice:

“Smanjenje vojnih snaga je nešto što procjenjuju globalne vojne alijanse, dakle u skladu sa bezbjednosnim prijetnjama i s te strane ne treba sumnjati u njihove procjene. Što se tiče samog OHR-a, OHR će biti transferiran u kancelariju specijalnog predstavnika EU. Dakle, to je neki model koji je EU već testirala u drugim zemljama, u tom kapacitetu – kancelarije specijalnog predstavnika EU:

Kompletna ekonomska politička, bezbjedonosna situacija u BiH određena je ponašanjem međunarodne zajednice i njihovo povlačenje predviđeno je tek kada se uspostavi puni balans u svim segmentima života u BiH, podsjeća član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Elmir Jahić:

“Povlačenje međunarodne zajednice može imati opravdanje jedino može imati opravdanja ako BiH postane zemlja članica EU, kao i nekih drugih sigurnosnih asocijacija, prije svega mislim na NATO-savez.”

Sigurnost BiH u vojnoj smislu nije ugrožena, ali je jasno da Bosna i Hercegovina ne može u bilo kom drugom segmentu funkcionisati bez prisustva međunarodne zajednice, odnosno Evropske unije, upozorava generalni sekretar SNSD-a Rajko Vasić:

“Evropa mora naći načina da pomogne domaćim snagama da podignu ukupne standarde ovdje, i života i ekonomije i ljudskih prava i demokratije, na evropski nivo. Jedini je to put opstanka BiH. Sve drugo, u smislu bonskih ovlaštenja, nametanja rješenja, formula, biča, štapa i tako dalje, neće BiH, a ni Evropi, donijeti koristi.”

Bosna i Hercegovina nije sposobna funkcionisati samostalno, bez podrške međunarodne zajednice, jer još ima dosta retrogradnih snaga i demokratija je tek na početku, naglašava politički analitičar iz Banjaluke Ivan Šijaković:

“Političke snage su još uvijek inficirane nacionalizmom. Tako da mislim da bi bilo pogubno da nas, što se kaže, ostave. Jer, kod nas je mnogo kriminala, mnogo korupcije, mnogo tih ostataka raznih probisvjeta, ubica, rekao bih čak i terorista, koji vrlo lako mogu da se povežu i da sruše to nešto malo što smo započeli da gradimo demokratskih snaga i institucija.”

Bosna i Hercegovina prije svega politički nije zrela za dalji samostalan put, kojem je cilj postizanje evropskih standarda u svim oblastima, odnosno ulazak u Evropsku uniju. To se, ne može postići bez pritisaka i uslovljavanja sa strane, bilo iz Brisela, bilo iz Vašingtona, tvrde analitičari. Najbolji dokaz tome su beskonačni pregovori političkih partija oko prihvatanja evropskih principa u reformama. Pregovori bez rezultata i ključnim pitanjima, kao što je reforma policije.
XS
SM
MD
LG