Dostupni linkovi

Ništa od izmjene entitetskih simbola


Erduan KATANA




Iako bi do 20. decembra trebala biti provedena odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o izmjeni simbola u oba entiteta, već sada je izvjesno da do ovog datuma to neće biti urađeno.

Ustavni sud BiH, odlučujući po apelaciji člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejmana Tihića o ustavnosti grbova i zastava Republike Srpske i Federacije BiH i himne Republike Srpske, na sjednici održanoj 31. marta ove godine odlučio je da isti nisu u skladu s Ustavom BiH i međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.
Rok za provedbu odluke Ustavnog suda BiH ističe 20. decembra.

Entitetske vlade bile su dužne da u roku od šest mjeseci pripreme i upute u parlamentarnu proceduru izmjene Zakona o upotrebi grba zastave i himne. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić kaže da će teško biti ispoštovati rok koji je dat odlukama Ustavnog suda:

„Dakle, imali smo mjesec dana ljetnje pauze, koja je nastupila neposredno nakon objavljivanja odluke Ustavnog suda. Nakon toga slijedila je izborna kampanja, koja je također uzela mjesec dana. Sad imamo konstituisanje nove vlasti, koje će u najboljem slučaju trajati do kraja novembra mjeseca na nivou RS-a, tako da je teško vjerovati da mi možemo ispoštovati ove rokove koji su zadati odlukom Ustavnog suda.“

S obzirom na otpor na koji je ova odluka naišla među srpskim političarima već pri samom objavljivanju, ovako šta i ne čudi, kaže Tomislav Tomljanović iz Nove hrvatske inicijative:

„Mi nažalost živimo u takvom jednom okruženju gdje se ne primjenjuje ni ustav, ni zakon, a evo ni sudske odluke. Ja nisam uvjeren da će doći do skorog donošenja tih zakona.“

Otpor nije ništa manji ni danas. Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić:

„I mislim da je Sud tu ušao u nešto u šta u principu nije trebao da ulazi. Međutim, ta odluka je donesena. Ne vjerujem da će oko te odluke da dođe do bilo kakvog konsenzusa i mislim da će to biti jedno pitanje koje će očito dominirati, hajde da kažem, političkom scenom RS-a narednih nekoliko godina.“

Ništa bolja situacija nije ni kada su u pitanju izmjene simbola u Federaciji BiH. Iako je Parlament Federacija još 2003. godine usvojio zaključak prema kome je Vlada trebala pristupiti izmjeni simbola kako bi se oni uskladili sa Ustavom BiH, to nikada nije urađeno, objašnjava Slaviša Šućur, član Ustavne komisije Parlamenta Federacije BiH:

„Bila je volja u Parlamentu da se to uradi. Vlada nije ništa poduzela, tako da je došlo da smo potpali pod udar Ustavnog suda i ove odluke. A koliko je meni poznato, apsolutno ništa se nije po tom pitanju uradilo. Uostalom, nisam siguran da je pokrenuta čak i krivična odgovornost prema premijeru Federacije, koji je po Ustavu Federacije nadležan za provođenje odluka Ustavnog suda.“ “

Zbog same procedure, naglašava Šućur, odluka Ustavnog suda o promjeni simbola neće se moći ispuniti u zadatom roku:

„Mora se donijeti odluka, mora se pristupiti javnom pozivu za rješenja idejna itd. To je procedura koja uzima dosta vremena, tako da praktično aposlutno ne vidim kako je to moguće u tom roku završiti.“

Ni po pitanju državne zastave nikada nije postignuta saglasnost bh. političara, a ni 11 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma BiH nema tekst na svoju himnu. Sadašnje rješenje državne zastave nametnuto je u februaru 1998. godine od tadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Karlosa Vestendorpa.
U nametanje riješenja u slučaju entitetskih simbola teško je vjerovati, s obzirom da se međunarodna zajednica sve manje želi miješati u donošenje odluka umjesto bh. političara.

Tako će, po svemu sudeći, simboli, koji bi po svojoj funkciji trebali biti promotori jedinstva, ponovo postati potvrda postojanja snažnih podjela unutar Bosne i Hercegovine i nastavak prakse poricanja legitimiteta države kao takve.
XS
SM
MD
LG