Dostupni linkovi

Vijetnam je lekcija za borbu u Iraku


SAD su nakon deceniju dugog rata protiv komunističkog režima u Severnom Vijetnamu 60-tih i 70-tih godna prošlog veka bile prinuđene da se poražene povuku. U ovim sukobima, koji su podelili američko društvo, poginulo je skoro 60.000 pripadnika Armije SAD i oko 2 miliona Vijetnamaca. Buš je, tokom prve svoje posete Vijetnamu i druge predsednika SAD nakon rata – Bil Klinton je boravio 2000. godine u Hanoju, izjavio da je povlačenje američke armije iz Vijetnama bila greška koju ne bi trebalo ponoviti u Iraku:

"Mi ćemo uspeti ako se ne povučemo. Vlada iračkog premijera Malikija biće u stanju da stabilizuje situaciju osim ako koalicione snage ne odu pre nego što dobije šansu da to uradi."

Buš je istakao da je Vijetnam nakon rata ostvario ogroman napredak, dodajući da bi i Irak mogao postići isti uspeh ukoliko bi Amerikanci imali više strpljenja. Nameravali smo tamo brzo postići uspeh, a zadatak u Iraku će potrajati, kazao je Bušn nazivajući irački rat "velikom borbom":

"Trebaće dugo vremena za ideologiju koja nosi nadu - a to je ideologija slobode - da prevaziđe ideologiju mržnje. Čudesno je biti ovdje u Vijetnamu. Moja prva reakcija bila je da je istorija napravila dugačak hod i da su se društva promenila a odnosi se konstantno mogu menjati nabolje."

Buš je dodao da je bilo uzbudljivo dok je prolazio pored jezera u Hanoju u koje je morao da skoči pre više od 30 godina pilot američkog ratnog vazduhoplovstva Dzon Mekkejn (John McCain), nakon što mu vijetnamski borci oborili avion. Mekkejn je sada republikanski senator i potencijalni kandidat za predsedničke izbore 2008. godine. Buš će u Hanoju učestvovati na forumu Azijsko–pacifičke ekonomske saradnje.
XS
SM
MD
LG