Dostupni linkovi

logo-print

BAGDAD


U Bagdadu je delimiccno ukinut policijski ccas, koji je uveden u nedelju u strahu od nemira posle smrtne presude vessanjem bivsem irackom lideru Sadamu Huseinu zbog zlocina protiv covecnosti.
Statut tribunala predvida automatsku proceduru ulaganja zalbe u slucaju smrtne kazne, tako da se njena primena moze odloziti na nekoliko nedelja ili meseci. Dok veccinski ssiiti proslavljaju presudu, manjinski suniti protestuju u rodnom Sadamovom gradu Tikritu.
Predsednik SAD Dzordz Buss je rekao da je to prekretnica za Irak. Istovremeno, veccina islamskih i arapskih zemalja, osim Irana, upozoravaju da cce to samo dodatno podstacci nasilje. Sliccan je i stav Rusije.
Evropska unija je pozdravila presudu, ali je saopsstila da Sadama ne bi trebalo pogubiti. Komesar UN-a za ljudska prava Luiz Arbur (Louise Arbour) zatrazila je od Iraka da osigura posten proces zalbe i da se suzdrzi od pogubljenja Sadama cak i ako presuda bude potvrdjena.
Jedna od kljuccnih licnosti Vatikana, kardinal Renato Martino, nazvao je smrtnu presudu vraccanje na princip pravde "oko za oko".
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

XS
SM
MD
LG