Dostupni linkovi

Neće biti naglog poskupljenja električne energije


Ukoliko bi do poskupljenja struje došlo prema najavama građani bi, umjesto dosadašnjih 35 – 40 eura koliko iznose prosječni računi za četvoročlanu porodicu, morali da plaćaju oko 100 eura. Ovih dana su objavljene uporedne tabele za obračun utroška električne energije koje su uključivale sadašnje i cijene koje traži Elektroprivreda. Za razne kategorije potrošača cijene bi trebalo da budu promijenjene uglavnom za procenat ili dva, osim za kategoriju domaćinstva gdje se predviđa poskupljenje od oko 150%, odnosno sa 4, 26 na skoro 11 centi po kilovat-satu. Na najavljeno poskupljenje reagovao je Sindikat koji upozorava da će se poskupljenju struje suprotstaviti svim raspoloživim sredstvima sindikalne borbe.

Izlaz iz situacije ne predstavlja prebacivanje najvećeg tereta na najslabija pleća, kažu u Sindikatu, uz napomenu da građani ni u sadašnjoj situaciji po nekoliko mjeseci nijesu u stanju da plate račune za struju zbog čega su primorani da uzimaju kredite radi podmirenja dugova. Sindikat sugeriše Elektroprivredi da prije poskupljenja racionalizuje svoje poslovanje, a da se poskupljenje odloži. Svetozar Bulatović, predstavnik Sindikata:

„Gubici na mreži, prema analizama Elektroprivrede Crne Gore, su skoro 30%, s toga Savez sindikata Crne Gore predlaže Elektroprivredi da prije svega smanje gubitke na mreži i tako traži prostor za uštede, a planirano povećanje mislimo da treba odložiti na neko vrijeme kako bi se popravio standard primanja prosječene crnogorske porodice“.

U suprotnom, od Vlade ćemo zahtijevati nastavak pregovora o najnižoj cijeni rada, kaže Svetozar Bulatović:

„To, u svakom slučaju, neće biti onih opšte poznatih 10%, nego će ta cifra iznositi zahtjev za povećanje minimalne cijene rada mnogo veći“.

Direktor Agencije za energetiku Dragoljub Drašković je za naš program rekao da se poskupljenje struje na 11 centi po kilovat-satu neće desiti odjednom već će se do tražene cijene doći postepeno u pet koraka i tokom pet godina:

„S obzirom da je jedan od osnovnih principa utvrđivanja cijena i tarifa prema Zakonu o energetici postepeno minimalizovanje ili smanjivanje, a tamo gdje je to moguće i konačno ukidanje unakrsnog subvencioniranja, to se Agencija opredijelila da to na taj način i uradi, odnosno da u skladu sa Pravilnikom o tarifama koji je donijela utvrdi tarifni put koji neće biti duži od pet godina od prvog odobravanja dozvoljenog prihoda, to je ovo odobravanje koje vršimo sada, u kojem će regulisanje naknada i tarifa kod tih grupa tarifnih kupaca obezbijediti postepeno smanjivanje i tamo gdje bude moguće potpuno ukidanje unakrsnog subvencioniranja, pri čemu će se utvrditi dinamika. Normalno, mi ćemo voditi računa o tome da se to u što manjoj mjeri odrazi na standard građana, odnosno stanovništva.“

Iako građani mogu biti nešto mirniji jer se poskupljenje neće desiti odjednom, detalji ipak ostaju nepoznati. Za sad nije bilo moguće saznati koliko će biti prvo poskupljenje, ali nije pouzdano ni da će struja poskupjeti od 1. januara ili će još ova grejna sezona proteći sa starim cijenama. Dragoljub Drašković, direktor Agencije za energetiku:

„Pa mislim, sad se ne može tačno reći. Jedan dio grejne sezone vjerovatno, a da li čitavu, zaista je sad nemoguće reći. Jedan dio sigurno po starim tarifama, da li i čitavu, vidjećemo, zavisno od dinamike posla“.

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Srđan Kovačević nije bio u mogućnosti da se odazove našem pozivu na razgovor.
XS
SM
MD
LG