Dostupni linkovi

Optužbe na račun državnih pravosudnih institucija


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u posljednjih mjesec dana sve je češća meta kritika dijela stranaka iz Republike Srpske, koje ovoj državnoj instituciji osporavaju nepristrasnost u radu. Njihov stav se svodi na optužbe da Sud i Tužilaštvo BiH pravdu primjenjuju selektivno.

Najglasniji u optužbama je Savez nezavisnih socijaldemokrata, koji svoje kritike u posljednje vrijeme usmjerava na izostanak rezultata u istragama navodnih zločina Petog korpusa Armije BiH i generala Atifa Dudakovića.
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kaže da nema informacija o ovoj istrazi, te da zbog toga dovodi u pitanje objektivan rad Tužilaštva:

«Veoma sumnjamo u dobronamjernost, odnosno u ispravnost onoga što radi Tužilaštvo, jer mislim da je postojalo dovoljno činjenica vidljivih, svakome dostupnih, da se pokrene određeni postupak i određena procedura, što nije urađeno.»

Dodiku je ovo povod da preispita prethodno prenošenje nadležnosti sa entitetskog na državno tužilaštvo. U Stranci demokratske akcije, međutim, misle da srpski političari iz RS-a vrše ogroman pritisak na Sud BiH i ocjenjuju to kao nastavak kampanje o izjednačavanju krivice svih nacija. Tarik Sadović, SDA:

«Niko ne želi amnestirati bilo koga ko je počinio zločin, samo treba praviti razliku - i tu je politička dimenzija problema - između zločina koji su bili dio jedne sistemske politike, organizovane kampanje etničkog čišćenja i protjerivanja ljudi, ubijanja zbog vjere i nacije i zločina počinjenih kao čin osvete, mržnje ili iz kriminalnih pobuda.»

Sadović kaže da je dokaz o vođenju kampanje srpskih političara iz RS-a činjenica da se sada pred Sudom BiH, od ukupno 12.000 podnesenih prijava polovina odnosi na pripadnike bošnjačkog naroda.

A Demokratska narodna zajednica BiH smatra da je Sud BiH još uvijek politička ispostava stranaka na vlasti i određenih političkih lobija. Svoj stav baziraju na mišljenju da se ne procesuiraju zločini počinjeni tokom sukoba Armije BiH i snaga lojalnih osnivaču DNZ-a Fikretu Abdiću. Rifat Dolić, predsjednik Demokratske narodne zajednice:

«Mi imamo i lične primjere na primjeru neprocesuiranja zločina koje su učinili pripadnici Armije BiH - 5. korpusa - prema pripadnicama Narodne odbrane, gdje smo se lično uvjerili u određene propuste suda, za koje ne možemo vjerovati da su slučajni, već su upravo rezultat djelovanja tog političkog uticaja i političkih lobija.»

U Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH kažu da politički subjekti imaju pravo da kritikuju rad pravosuđa, ali da te kritike treba da uključe argumente. Portparol Vijeća Admir Katica:

«Visoko sudsko i tužilačko vijeće nije posebno raspravljalo o tom pitanju s obzirom da nije bilo nekih egzaktnih podataka ili argumenata koji bi govorili u prilog činjenici da su Sud i Tužilaštvo BiH pristrasni.»

Reagujući na izjave da Sud i Tužilaštvo BiH procesuiraju samo Srbe, saopštenjem su se oglasila dvojica međunarodnih sudija ovog suda - Fin Linghejm i Manfred Dauster. Oni ove optužbe posmatraju u kontekstu predizborne kampanje, tvrdeći da iza njih stoje politički motivi s ciljem da se Sud diskredituje.

U Tužilaštvu BiH ne žele komentarisati kritike političara, ali objašnjavaju da je istraga o zločinima Petog korpusa Armije BiH u toku.
XS
SM
MD
LG