Dostupni linkovi

Ekonomski razvoj među prioritetima


"U narednom periodu ćemo se fokusirati na razvoj privrednih grana koje mogu najviše doprinijeti bržem ekonomskom razvoju“, rekao je za naš program Predrag Bošković, funkcioner Demokratske partije socijalista i aktuelni ministar ekonomije, govoreći o ekonomskoj ponudi svoje partije, odnsno načinu na koji DPS, ukoliko ponovo osvoji vlast, ima namjeru da radi na poboljšanju životnog standarda građana i ukupnom ekonomskom razvoju Crne Gore. Bošković je rekao i da se, imajući u vidu turizam kao jedan od primarnih razvojnih potencijala, neće zanemarivati ni sektori usluga i industrije:

„Ono što će biti mandat ove vlade u sljedećem četvorogodišnjem periodu je svakako veće fokusiranje na razvoj infrastrukture, odnosno izgradnja ova dva autoputa o kojima se priča i za koje već postoji snažan interes i međunarodne zajednice i domaćih subjekata, a svakako najveći je interes države i građana Crne Gore da dobiju jednu kvalitetnu putnu infrastrukturu. Govorimo o autoputu od Bara prema sjeveru Crne Gore kao i od Jadransko jonskoj inicijativi koja može biti regionalni projekat ne samo Crne Gore već i čitavog regiona podržan od strane Evropske unije. Svakako jače definisanje energetskog potencijala. Tu ćemo se bazirati na privatizaciju manjih hidrocentrala kroz usvojenu strategiju razvoja malih i srednjih hidrocentrala koja je usvojena još februara ove godine i svakako bolje valorizovanje hidro-potencijala Crne Gore u narednom periodu a za koji zaista postoji ogromno interesovanje“.

Najveća opoziciona stranka, Socijalistička narodna partija koja će na predstojeće izbore izaći u koaliciji sa nekoliko manjih stranaka, kao jedan od primarnih ciljeva u sferi ekonomije vidi upravo neophodnost smanjenja siromaštva i poboljšanje životnog standarda građana.

„Nema boljeg načina za eliminaciju siromaštva od ekonomskog i ukupnog razvoja društva“, kaže Dragiša Pešić, funkcioner SNP-a, koji ističući potrebu revizije privatizacije kotorskog „Jugopetrol“-a i podgoričkog Kombinata aluminijuma, kaže i da kao najveću prepreku ekonomskom razvoju vidi prevelik nivo javne potrošnje:

„Taj nivo javne potrošnje mi smo zacrtali u našem programu da se u narednom periodu dovede do podnošljivih granica. Takođe jedan od momenata koji je prisutan u Crnoj Gori a koji ukupno opterećuje i iziskuje prevelika izdvajanja iz budžeta jeste taj da je nesrazmjerno veliki broj zaposlenih u državnim organima, državnim institucijama, paradržavnim preduzećima koji se mora popraviti i staviti u jedan drugačiji odnos u odnos da je zapošljavanje mnogo atraktivnije i mnogo profitabilnije van tog sektora, van tog administrativnog državnog i činovničkog aparata“.

Pokret za promjene najavljuje reviziju velikih privatizacionih ugovora koji su, prema riječima Nebojše Medojevića, predsjednika ove partije, Crnu Goru doveli u kolonijalni položaj i spriječavaju njen ekonomski razvoj. U pitanju su privatizacije Kombinata aluminijuma, Rudnika boksita, Rudnika uglja i Termoelektrane, precizira Medojević, uz ocjenu da se radi o toliko štetnim ugovorima da nijedna buduća vlada bez otvaranja ovih pitanja neće moći da utiče na ekonomske parametre sistema:

„S druge strane radikalnom reformom državne uprave ćemo smanjiti javnu potrošnju i obezbijediti dovoljno budžetskih sredstava za povećanje kapitalnih investicija i za ulaganje u one javne rashode koji direktno doprinose ekonomskom rastu, bilo da se radi o podršci izvozu, subvencijama poljoprivrednih proizvođača, bilo da se radi o ulaganju u marketinške aktivnosti za prezentaciju mogućnosti crnogorske privrede na trećim tržištima, tu prije svega mislim i region, ali i Rusiju, Kosovo, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, ali i zemlje zapadne Evrope i to su neke stvari koje moramo odmah da radimo da bi i crnogorska privreda mogla da ima mali predah i da razmišlja o nekim dugoročnim strukturnim reformama. Takođe ćemo uraditi sve da eliminišemo sivu ekonomiju i da kroz smanjenje poreza smanjimo opterećenje na zarade kako bi pokušali da otvorimo što veći broj radnih mjesta i napadnemo najveći strukturni problem crnogorske privrede, a to je nazaposlenost“.

Ekonomsku ponudu Srpske liste koju predvodi Srpska narodna stranka nijesmo uspjeli da pribavimo i pored višestrukih telefonskih kontakata i obećanja njihovog portparola da će nam obezbijediti relevantnog sagovornika.
XS
SM
MD
LG