Dostupni linkovi

Godinu dana nakon ubistva podignuta opužnica


Specijalni tužilac za organizovani kriminal Stojanka Radović podigla je optužnicu protiv desetočlane grupe koja se tereti za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića, zločinačko udruživanje i bombaške napade na Hotel „Splendid“. Optužnicom, koja je već predata Višem sudu u Podgorici, obuhvaćeni su Budvanin Saša Boreta i Baranin Ljubo Bigović, koji se označavaju kao organizatori zločinačkog udruženja i terete se da su umišljajno podstrekivali i pomogli Ljubu Vujadinoviću, Milanu Šćekiću i drugim nepoznatim počiniocima koji se navode kao direktni izvršioci da, kako se kaže, iz niskih pobuda ubiju inspektora Slavoljuba Šćekića. Boreta i Bigović su, kako se tvrdi u optužnici, obezbijedili novac u vrijednosti dva vozila marke „Ferari“ kojim su plaćeni izvršioci ubistva. Kao pomagači i saučesnici u optužnici se navode Alan Kožar, Vuk Vulević, koga policija nezvanično sumnjiči i za ubistvo urednika „Dan“ Duška Jovanovića, njegov otac Radoslav, zatim Danica Vuković, Goran Živković iz Kraljeva i Dušanka Vujović iz Herceg Novog. Advokat optuženih Zoran Vukčević za naš radio kaže da smatra da optužnica nije potkrijepljena valjanim dokazima:

„Moje je lično mišljenje da ona nije utemeljena na dokazima. To je moj komentar. Put od indicija do istine je mukotrpan i dug i podrazumijeva jedan apsolutno kompetentan rad od onih koji to po zakonu mogu to i jedino da rade, ali tako je moje mišljenje. To ne znači da tužilac to ne vidi drugačije ili neki treći pravnik na svoj način“.

RSE: Vi mislite da tvrdnje iz optužnice nijesu potkrijepljene materijalnim ili nekim drugim dokazima?

VUKČEVIĆ: Ničim nijesu potkrijepljene.

Uporedo sa podizanjem optužnice, specijalni tužilac je predložila produžavanje pritvora za Boretu, Bigovića i Vujadinovića i određivanje pritvora Šćekiću i Živkoviću koji se nalaze u bjekstvu. Kožar i Vulević se već nalaze u Istražnom zatvoru i sudi im se zbog drugih krivičnih djela. Vuleviću zbog šverca 200 kilograma kokaina, a Kožaru zbog diverzije na gradilište luksuznog Hotela „Splendid“ u Bečićima. Prema navodima optužnice, istraga oko tri bombaška napada na taj hotel koja su se desila prošlog ljeta bila su i povod za ubistvo prvog čovjeka crnogorske policije koji je navodno uspio da otkrije da je u pozadini tog slučaja pokušaj reketiranja vlasnika za milionske sume. Brat ubijenog inspektora Zoran Šćekić za naš program kaže da je zadovoljan podizanjem optužnice, ali ne i spiskom optuženih koji je, prema njegovim riječima, morao obuhvatiti i ljude koji su članovima zločinačkog udruženja davali povjerljive informacije oko istrage o „Splendid“-u koju je njegov brat vodio:

„Moje najveće dvije primjedbe na optužnicu su da u optužnici nema nikog da je optužen kao dostavljač informacija ovim ubicama o njegovom kretanju, dokle je on stigao sa istragom. Koliko je meni bilo poznato i iz razgovora s mojim bratom, nije trebalo da prođe ni skoro 48 sati da se krene sa hapšenjem, ali on je htio da ide do samoga vrha . To je njima dostavljeno i oni su ga zaustavili. Druga primjedba je za to što niko nije optužen iz KP Doma. Pošto su ovi u KP Domu imali pomagača koji im je dostavljao mobilne telefone, koji je isključivao ometače mobilne telefonije da mogu da kontaktiraju. Tamo niko nije optužen.“

Jednogodišnja istraga oko ubistva Slavoljuba Šćekića sumirana je uz obilje detalja na oko 30 kucanih stranica optužnice koja je proslijeđena dan prije nego što je glavnim osumnjičenim za zločin isticao ranije izrečeni šestomjesečni pritvor. Podsjetimo: visoki policijski funkcioner Slavoljub Šćekić ubijen je u noći između 29. i 30. avgusta prošle godine u klasičnoj sačekuši ispred svoje kuće u podgoričkom naselju Tološi.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG