Dostupni linkovi

logo-print

BECC


U Beccu se u ponedeljak nastavljaju pregovori Beograda i Prisstine o decentralizaciji na Kosovu.
To je ssesti po redu sastanak na kojem che pregovaraccke delegacije pokussati da priblizze stavove o formiranju novih opsstina sa srpskom vechinom na Kosovu.
Dosadassnji pokussaji medjunarodnih posrednika da dve strane priblizze stavove bili su bezuspessni. Beograd je na poslednjem sastanku u Beccu insistirao na formiranju 12, dok je Prisstina predlagala pet novih opsstina i prossirenje jedne postojeche, u kojima Srbi ccine vechinu.
Medjunarodni posrednici su najavili da che sledecheg dana, osmog avgusta, otvoriti temu o pravima i zasstiti manjinskih
zajednica na Kosovu, sa ccim se Beograd ne slazze, jer smatra da Srbi na Kosovu treba da budu konstituvan narod i da to pitanje treba staviti na dnevni red pregovora o samom statusu Kosova.
Iz Kancelarije glavnog medjunarodnog posrednika za pregovore Martija Ahtisarija (UNOSEK) nema najave da che pregovori pravima manjinskih zajednica biti odlozzeni, iako je Beograd to zahtevao.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

XS
SM
MD
LG