Dostupni linkovi

Globalno zagrevanje menja navike medveda


Polarni medvedi se uglavnom hrane fokama i kosturima mrtvih životinja kao što su morževi. Međutim, u poslednje dve decenije ledeni omotač na Arktiku se smanjuje. To znači da sada počinje da se topi dve i po sedmice ranije nego krajem sedamdesetih godina prošlog veka. Zbog toga beli medvedi imaju sve manje vremena da traže svoju omiljenu hranu i skladište neophodne masne naslage za period kada nema hrane.

Stiven Emstrap (Steven Amstrup) iz američkog Geološkog udruženja na Aljasci kaže da za 24 godine, koliko se bavi istraživanjima, nikada do skora nije video slučajeve kanibalizma među ovim životinjama:

"Mi znamo da polarni medvedi povremeno ubijaju jedni druge. Mužjaci se žestoko bore za ženku što može izazvati povrede pa i smrt. Međutim, sada smo na osnovu tragova u snegu i kostura utvrdili da su u tri slučaja polarni medvedi ubili i pojeli pripadnika svoje vrste."

Čarli Džonson, direktor Komisije za zaštitu polarnih medveda na Aljasci, vratio se nedavno sa studijskog puta u oblasti oko Čukotskog mora na Dalekom istoku Rusije. On kaže da ove životinje sve češće tumaraju po selima:

"Sada, sa smanjenjem ledenog omotača, kosturi moržova se talože maltene nadomak sela, što omogućava sve učestaliji bliski kontakt ljudi i belih medveda koji tragaju za hranom. Bilo je već nekoliko slučajeva napada na stanovnike. Među žrtvama je i jedna petnaestogodišnja devojčica."

Prema njegovim rečima, ove godine ima dosta leda, pre svega u Beringovom moru, što će polarnim medvedima olakšati potragu za hranom. Međutim, dugoročno gledano, led će se sve više otapati usled globalnog zagrevanja, što će imati nesagledive posledice. Promena u navikama belih medveda je samo naznaka tog trenda.
XS
SM
MD
LG