Dostupni linkovi

Parlament Federacije traži sankcije za Dodika


Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, na vanrednoj sjednici, usvojio je Deklaraciju povodom protuustavnih aktivnosti i namjere narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. Deklaracijom se visoki predstavnik u BiH poziva da sankcioniše predsjednika Vlade RS Milorada Dodika "kako bi se spriječila legalizacija ekstremizma i zagovaranje podjele BiH, odnosno kako bi se spriječilo stvaranje atmosfere netolerancije i straha u BiH". Deklaracija Zastupničkog doma uslijedila je kao reakcija na ponovljene izjave premijera Dodika o referendumu za otcjepljenje RS-a, koje je nedavno dao prilikom posjete Srbiji.

Milorad Dodik, Deklaraciju ocjenjuje kao dnevnopolitički akt koji ne doprinosi stabilizaciji stanja u BiH. Njegovim je razmišljanjima, kaže Dodik, dat prevelik značaj:

“Poruke koje dobijamo u vidu zaključaka ili deklaracije ovog parlamenta govore da se ovdje traži poslušnost a ne kreativnost. Mi u RS-u i dalje ćemo nastojati da kroz svoj angažman činimo i radimo u najboljem interesu RS-a prije svega, i naravno i BiH. A ukoliko budu ozbiljno shvaćane od nekih institucija, onda će to samo još jednom potvrditi da je neravnopravan status u odnosu, recimo, prema Parlamentu RS-a, koji je i ranije daleko blaže kvalifikacije davao o nekim stvarima, pa nikad nije bio uvažavan.”

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, kazao je kako iz ove institucija neće uslijediti odgovor na Deklaraciju federalnog Parlamenta:

“Jer mislim da bismo napravili grešku ukoliko bismo se upustili u istu vrstu dnevnopolitičke komunikacije. Narodna skupština i Parlament Federacije treba da donose akte zakonodavne prirode, akte koji se odnose na njihovu teritoriju - a ovo je bila čista politizacija i potpuno van domena nadležnosti Parlamenta Federacije.”

I zastupnici SNSD-a u federalnom Parlamentu Velimir Kunić i Dragan Puzigaća osudili su ovakav potez ocijenivši ga rezultatom dnevnopolitičkih interesa u predizbornom periodu. Savez nezavisnih socijaldemokrata nikad nije rekao da će se referendum zaista raspisati, ali ima pravo na svoje mišljenje, zbog čega ga niko ne može kazniti, kaže Kunić:

“Referendum je odgovor na svakodnevne pritiske vezane za ukidanje RS-a, a koji stižu iz Federacije BiH. Postavljamo pitanje: kad se traži ukidanje RS-a, ti nije antidejtonsko, a kad se spomene pitanje referenduma, to je onda antidejtonsko.”

O protudejtonskim aktivnostima premijera Dodika nema niti govora, kao ni od otcjepljenja RS-a, tvrdi Dragan Puzigaća:

“Ako je rečeno, i SNSD stoji čvrsto na tom putu, i predsjednik Dodik, da je za dejtonsku BiH, zna se da je ona suverena i da nema otcjepljenja, ni bilo čega.”

I lider Partije demokratskog progresa i ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić osudio je zahtjev za sankcionisanje Milorada Dodika zbog izjava o referendumu, nazvavši to najvećim mogućom glupošću i budalaštinom koju ne treba shvatati ozbiljno.

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u federalnom parlamentu, koja je podržala Deklaraciju, Slaviša Šućur vjeruje kako je priča o referendumu dobila prevelike dimenzije, te da je Milorad Dodik zapravo počeo predizbornu kampanju:

“Ja sam iskreno vjerovao da je došlo vrijeme da se predizborna kampanja vodi na pravim, istinskim problemima, na nuđenju pravih rješenja za te probleme. Nažalost, veliki broj stranaka u BiH je ipak izabrao ponovo potezanje istih, starih pitanja.”

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH kažu kako nisu dobili nikakav dokument niti zahtjev kojim se traži sankcionisanje Milorada Dodika i SNSD-a. Iako su predsjednici svih stranaka prilikom registracije za izbore morali potpisati izjavu da će se pridržavati Dejtonskog sporazuma, Izbornim zakonom nikad nije definisano koje su to radnje, kaže predsjednik Izborne komisije Branko Petrić:

“Nije u Izbornom zakonu, niti je meni poznato da je nekim drugim zakonom, propisano koje su to radnje ili djela koja bi predstavljala kršenja, ko to utvrđuje, koje sankcije izriče, kome se ko ima žaliti i ko izvršava to.”

Iako u SNSD-u tvrde da se radi o političkom proturječju a ne o stvarnoj namjeri za raspisivanje referenduma, stav međunarodne zajednice i SAD-a, što je potvrdio i američki ambasador u BiH Daglas Meklhejni, o ovom pitanju je više nego jasan: raspad BiH se neće dozvoliti.
XS
SM
MD
LG