Dostupni linkovi

Na pomolu raskol među unionistima?


Lider Srpske narodne stranke Andrija Mandić pozvao je sve članice unionističkog bloka da zajednički nastupe na jesenjim parlamentarnim izborima, formirajući srpsku listu. Nakon što su sve stranke bloka za zajednicu sa Srbijom posljednih dana istakle da na predstojećim parlamentarnim izborima moraju ostati jedinstveni, inicijativa lidera Srpske narodne stranke Andrije Mandića bila je logična, obrazlaže potpredsjednik te partije Goran Danilović. Na to ih, kaže, obavezuju 185.000 glasova na referendumu:

„Srpski narod stoprocentno glasa za očuvanje zajedničke države Srbije i Crne Gore, kažem, ostali narodi dominantno se opredjeljuju za neke druge projekte za neki drugi put, to je njihovo pravo, a naše pravo i obaveza je da štitimo one koji su pokazali da u svim uslovima, pod svim pritiscima i bez obzira na cijenu svog izjašnjavanja žele zajednicu sa Srbijom“.

Na pitanje, kakvu reakciju koalicionih partnera očekuje Danilović kaže:

„Ne mogu da se bavim hipotetičkim pitanjima. Vjerujem iskreno da će većina članica bloka za očuvanje zajedničke države prihvatiti ovu našu ponudu“.

Predsjednik Demokratske srpske stranke Ranko Kadić, na pitanje da li je za njih prihvatljiva inicijativa o formiranju srpske liste za predstojeće parlamentarne izbore, odgovara:

„Zanči ono što je narod od nas traži je prije svega da se izbori ne priznaju i drugo da ostanemo zajedno da ovaj blok za zajedničku državu, preraste u predizbornu koaliciju, to je nešto što se dobro pokazalo, apsolutno se dobro pokazalo“.

RSE: Znači za vas je prihvatljiva njihova inicijativa?

KADIĆ: Kako.Uporno kao političar pokušavam da kažem da ono što je dobro, da Narodna stranke, DSS i SNP predlažu da se predizborna kaolicija, odnosno blok za zajedničku državu preraste u predizborni blok, da se nastavi ono što smo do sada radili, da se neprave nikakvi novi blokovi.

Predsjednik Narodne stranke Predrag Popović nije za sad preciznije želio da se izjašnjava o prijedlogu lidera Srpske narodne stranke, ali je podsjetio da je svaka inicijativa dobrodošla:

„Pismo gospodina Mandića kao i stav Glavnog odbora Socijalističke narodne partije i ranije predsjedništva Demokratske srpske stranke na fonu je inicijativa koju sam u ime Narodne stranke uputio prije nekoliko dana i o svim tim predlozima mi smo spremni da odmah sjednemo za sto i da se konkretno dogovorimo“.

Popović je još jednom ponovio da je njihov cilj ponovno organzovanje referenduma nakon, kako kaže, pobjede na jesenjim parlamentarnim izborima i vraćanje Crne Gore u zajednicu sa Srbijom. Vjerovatno da je najznačajnije kako će na ovu inicijativu reagovati trenutno najača opoziciona stranka u Crnoj Gori, Socijalistička narodna partija, čija je orijentacija, iako je u prosrpskom bloku, građanska, ali njihovu reakciju i pored upornih nastojanja nijesmo mogli dobiti i oni se, kako nam je rečano, danas ovim povodom neće ni oglašavati. A komentarišući prijedlog Andrije Mandića da unionisti formiraju «srpsku listu» za jesenje parlamentarne izbore Branislav Radulović iz Socijaldemokratske partije ukazuje na dvije stvari:

„To je jedan unutaropozicioni sukob ko će biti lider tvrdog srpskog krila, gdje gospodin Mandić pokušava da na leđima SNP-a izvuče još koji procenat za svoju stranku, ali to je manje važna i skoro sa stanovišta interesa Crne Gore skoro beznačajna činjenica“.

Međutim, prema Radulovićevim riječima, mnogo je značajnije sljedeće:

„Koliko je apsurdno na početku XXI vijeka, nakon svih stradanja koje je imao srpski narod vođen upravo takvom politikom i u Kninu i u Bosni i na Kosovu i u samoj Srbiji i na kraju krajeva i u samoj Crnoj Gori, gdje ih je jedna stranka totalno suprotstavila ostatku Crne Gore,da se razmišlja o formiranju takozvanih srpskih lista, jedna getoizacija, jedna «teorija tla i krvi» koja je napuštena i to je samo nešto što pokazuje da oni nikada nijesu izašli iz srpskog kleronacionalizma koji je poražen i koji Evropa ne želi da vidi čak ni na svojim granicama. Ta politika je duboko antievropska i ona će samo sama od sebe nestajati, samo je pitanje da li gospodin Bulatović uopšte ima snage više da napravi neki ozbiljniji otklon i uradi ono što smo svi u Crnoj Gori očekivali, a to je da reformiše stranku“.
XS
SM
MD
LG