Dostupni linkovi

Zatražena reforma reforme


Nakon jučerašnje cjelodnevne rasprave o Informaciji o toku reforme policije u Bosni i Hercegovini, Narodna skupština RS usvojila je "Preporuku o modelu buduće policijske strukture u BiH", u kojoj se, između ostalog, od Vlade zahtjeva da, kao izvršna strana, od Savjeta ministara Bosne i Hercegovine odmah zatraži donošenje nove odluke i restrukturiranje Direkcije za reformu policije. Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić:

«Direkcija za provođenje restrukturiranja policije nije formirana na bazi sporazuma i treba je odmah reorganizovati tako da Republika Srpska bude u njoj, a pre svega u Upravnom odboru Direkcije, zastupljena u skladu sa usvojenim sporazumom po kojem je Direkcija, citiram: zajednički sporazumni privremeni organ sporazumnih strana.»

U Preporuci, za koju su glasali predstavnici stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj, naglašava se da se u reforme može ići samo putem konsenzusa te traži da se u novoj strukturi policijskih snaga u Bosni i Hercegovini jasno preciziraju uloga i nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Borislav Bojić, poslanik SDS-a:

«Blokade razgovora neće biti ako bude konsenzusa. Ako ga ne bude bilo, onda će biti mnogo problema jer takva vrsta projekta neće moći biti završena do kraja. Napravite paralelu kad su u pitanju poslovi koje smo vodili oko ustavnih promjena: imali smo apsolutno potpisan konsenzus između najvećih političkih partija u Bosni i Hercegovini i imali smo debakl ustavnih promjena. Dakle, ako je sa konsenzusom došlo do debakla, kako onda bez konsenzusa može doći do rezultata?»

Između ostalog, u Preporuci se traži da znamenja policijskih snaga na području Republike Srpske uključuju i znamenja Republike Srpske, kao i da sjedište policijskih snaga u Bosni i Hercegovini bude u Banjaluci. Prema mišljenju poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata Krstana Simića ovakva preporuka entitetskog Parlamenta bitna je s obzirom da se radi o krupnom unutrašnjem političkom pitanju za BiH:

«Lično smatram da bi ovo pitanje trebalo rješavati na nivou vodećih političkih partija koje imaju kapacitet da to sprovedu i ostvare i u samom Parlamentu. Prema tome, analogno ustavnim promjenama, lideri partija, njihovi saradnici i partije bi trebali naći jednu formulu kojom bi obezbijedili sva tri principa, implementirali sva tri principa i zadržali interese svih. Bez kompromisa, rješenja neće biti održiva i dovodiće do fijaska i stvaranja turbulencija koje ne trebaju nikom.»

Stranke sa sjedištem u Federaciji BiH, koje su bile protiv usvajanja Preporuke, ocijenile su šestu po redu raspravu u Narodnoj skupštini o reformi policije čistom predizbornom igrom. Poslanik Nove hrvatske inicijative i potpredsjednik skupštine Tomislav Tomljanović:

«U principu nema smisla raditi preporuku poslije onih zaključaka koje je Narodna skupština usvojila prošle godine. U svakom slučaju, ova Preporuka je čisto politička činjenica koja želi prejudicirati rješenje. Ako bismo je detaljno pročitali, vidjeli bismo da je tu praktično urađen posao koji treba predložiti komisija. Naravno, sve što predloži komisija koja je formirana, tako i tako će doći pred Narodnu skupštinu. Dakle, ovo je bila jedna nepotrebna rasprava.»

Poslanik Stranke demokratske akcije Tarik Sadović:

«Ova preporuka je još jedna u nizu teških manipulacija i politizacija sa procesom reforme policijskih struktura u Bosni i Hercegovini. Naime, vrši se jedan snažan politički pritisak na eksperte, prije svega na one iz Republike Srpske, iz srpskog naroda, koji učestvuju u radu Direkcije za restrukturiranje policijskih struktura da ne rade u skladu sa svojim profesionalnim i moralnim kriterijumima, nego da rade onako kako im nalože čelnici iz Republike Srpske.»

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH Zekerijah Osmić:

«Radi se o klasičnoj političkoj priči Milorada Dodika, ovog puta zajedno sa Ivanićem i Čavićem. Očito je to jedan dogovor u RS i mislim da se na ovaj način Bosna i Hercegovina neće pomaknuti u približavanju Evropi.»

Komentarišući Preporuku, portparol OHR-a u Banjaluci Ljiljana Radetić je izjavila:

«OHR trenutno razmatra sadržaj Preporuke koja je kasno sinoć usvojena u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Inicijalna analiza pokazuje da je Narodna skupština Republike Srpske pokazala da želi da načini korak napred u reformi. Direkcija će nastaviti rad i napredovati kako bi zadovoljila svoj plan rada. Na Savetu ministara i samoj Direkciji je da dalje razmotre elemente Preporuke.»

Svoju ocjenu toka reforme policije, prema najavama, daće i Direkcija za Evropske integracije BiH i RPM - Tijelo za praćenje provođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
XS
SM
MD
LG